Ellenzéki ajánlat

2022. június 29. 08:42

Az ellenzéki tömb kifelé ötlettelen, befelé pedig békétlen.

2022. június 29. 08:42
null
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„Lehetne morfondírozni azon, hogy hol volt az a mozgósító erő, ami április 3-án Jámbor Andrást a Józsefváros-Ferencvárosból a parlamentbe röpítette, de minek. Mindenki tudja, aki itt él és közélettel foglalkozik, hogy az ellenzék jelenlegi valós mozgósítási képessége alapján az a papírforma (sőt…), ami a VIII. kerületben történt. Népakaratról 10-20 százalékos részvétel mellett nem nagyon lehet beszélni, de ez egy ilyen sport: a végén az nyer, akinek a neve több szavazólapon szerepel, akkor is, ha csak három cetli van az urnában. Ha pedig maga a nép nem nagyon érdeklődik az időközi választások iránt – ez az érdektelenség tűnt a legegyértelműbb és persze a legriasztóbb tapasztalatnak –, akkor az fog győzni, akinek van erőforrása legalább 5-10-15 százaléknyi választót elcipelni a fülkékig. Ebben most a Fidesz köröket ver az ellenzékre – de nem csak ebben.

Mert (a kiinduló dilemmához visszatérve) igazán nagy bajban akkor lettem volna vasárnap ellenzéki szavazóként, ha röviden össze kellett volna foglalnom, mi az a politikai ajánlat, amelyet a Fidesszel egyértelműen szemben álló párttömörülés megfogalmazott számomra. Rendben, amit a kormánypárt kínál, az is csak egy homályosan körvonalazott katyvasz (van benne minden, a »nem fog fájni«-tól a nyílt Putyin-barátságig, azzal a szintén hamis ígérettel nyakon öntve, hogy ha a megfelelő hátsót nyaljuk, a mi kéményeink akkor is füstölnek majd télen, ha egész Európa jégbe fagy).

De mi van a mérleg másik serpenyőjében? Innen nézve az ellenzéki tömb kifelé ötlettelennek látszik, befelé pedig békétlennek és kooperáció-képtelennek, egy olyan időszakban, amikor már rég arról kellene szólnia a nyilvánosságnak, milyen struktúrában és milyen programmal futnak neki az alkotmánymódosítással rájuk kényszerített összevont választásnak. Ami olyan komoly feladvány, hogy valódi innovációkat és jól szervezett együttműködést igényelne minden más körülménytől függetlenül is.”

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csubszi
2022. július 10. 23:13
Mi van libsik, kussoltok? Ha a tiétek mondja, hogy snkik vagytok, akkor elhiszitek?
nyugalom
2022. június 29. 18:53
Az mszp vezetői mar hordjak el, amit meg lehet! Ingatlanok, atirasok, stb!
radas
2022. június 29. 15:45
A benyalás a ti időtökben volt te amnéziás büdös bunkó. Korodnál fogva te még láttad a Kádár-Brezsnyev nyelves puszit,ami csak elő játék volt
BigSzabi
2022. június 29. 14:28
"Amúgy pedig azt az újpesti győzelmet érdemes lenne közelebbről megvizsgálni. Mert lehet, hogy csak a Fidesz nézett be valamit, de ha mégsem, és van ott valami recept, ami működik, esetleg fölkerülhetne az ellenzéki étlapra – hátha máshol is szívesen belekóstolnának." Ja, persze. Három éve a most már fikázott MZP valahogy nyert Hódmezővásárhelyen és akkor ebbe úgy belepistultak, - Ez az! Igen! Megvan a tuti recept! Szólt minden lehetséges platformon akkor. - hogy az önfelszopásuk eredményeképpen még miniszterelnök jelöltet is csináltak belőle. De ha még lenne is valami tuti "recept", - bár szerinte is csak véletlen vagy "Fidesz benézés" volt... - akkor is van egy rossz hírem. Szar szakács a legjobb recept alapján is csak szart főz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik