Az összeomlás forgatókönyvei

2022. június 29. 12:52

Ilyen dicstelen ellenzékre 2026-ban is csak újabb vereség vár.

2022. június 29. 12:52
null
Ágh Attila
Ágh Attila
Népszava

„A választási vereség bénító hatása káros evidenciákat szült az Orbán-rezsim örökkön örökké tartó fennmaradásáról, amelyeket manapság éppen felerősít az új kormány magabiztos hatalmi terjeszkedése és az ellenzéki pártok bénázása. Hiszen ilyen dicstelen ellenzékre 2026-ban is csak újabb vereség vár. Az ellenzék »leváltásához«, megújításához azonban látni kell a perspektívákat, az új kormányzati ciklus önromboló, negatív dinamikáját, annak főbb szakaszait és a velük várható újabb, radikálisan más evidenciákat.

Az első szakasz most egy törékeny, átmeneti konszolidációként jellemezhető, amit a második szakaszban az uniós és a hazai kudarcok miatt várhatóan egy kievickélési kísérlet vált fel, tétova belső reformokkal és az oligarchák háborújával. A harmadik szakaszban, az új választás előtti években aztán megtörténik az orbáni »tökéletes autokrácia« megroppanása, önromboló munkájának beteljesülése, ami sokaknak majd újra könnyű álmot ígér, pedig az Orbán-rezsim összeomlása mindenkinek nagyon is keserves időszak lesz.

Az új kormányzati ciklus első szakaszában az Orbán-rezsim fő célja a rendpárti válságkormányzás kiépítése, a hatalmi rendszer kereteinek fenntartása és a teljhatalom erőteljesebb kialakítása. A súlyos választási vereség után bekövetkezett a demokratikus ellenzék összezuhanása, az uralkodó nézet a letargia. A törékeny, átmeneti konszolidáció szakaszában az ország súlyos válságban van, de a rendpárti kormányzás a válságot nem kezelni, megoldani akarja, hanem a válságos állapot befagyasztására, sőt kiterjesztésére törekszik. Ez a vészhelyzet mint a mocsárba süppedés stratégiája alapozza meg az Orbán-rezsim hatalmának fenntartását, sőt kibővítését. Az országot belülről marja a társadalmi-gazdasági-életmódbeli dezintegráció és fenyegeti az örvénylő integrációs spirál, míg közben dalolva stabilizálja a rendeleti kormányzás mint »ársapka« minden területen, rendeleti, közvetlen beavatkozás formájában. Ezzel együtt jár az érdekszervezetek és az alapjogok korlátozása, egyre kivételesebb állapotok mint a vészhelyzeti/rendpárti kormányzás szélesedő és mélyülő folyamata.”

Nyitókép: Facebook

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szárma
2022. július 01. 21:17
Tanítványaid. (Vö.: " Mi legyen az, akinek a tanítója szamár?"- CS.V.M.)
Bika57
2022. június 30. 14:07
Ez az ág is, jól elkorhadt.
csjanos
2022. június 30. 08:49
...ez a te műved is...szófosó vén ....pfuj
hátakkor
2022. június 30. 08:38
Az őstörténet aktualitása. A marxista őstörténet-elmélet fejlődéséhez; Kossuth, Bp., 1973 A materialista történetfelfogás születése. A Gazdagsági-filozófiai kéziratok történetfelfogása; Kossuth, Bp., 1974 A történelem kérdőjelei. Tanulmányok; Magvető, Bp., 1974 (Elvek és utak) Bevezetés a marxizmus-leninizmus társadalom- és történetelméletébe; Oktatási Minisztérium, Bp., 1975 (A filozófia időszerű kérdései) A marxi történetfilozófia kialakulása; Akadémiai, Bp., 1975 "A német ideológia" történetfelfogása; Akadémiai, Bp., 1976 Tudományos-technikai forradalom és művelődés. Filozófiai tanulmányok; Magvető, Bp., 1977 (Elvek és utak) A termelő ember világa. A polgári politikai gazdaságtan emberfelfogásának marxi kritikája; Kossuth, Bp., 1979 Labyrinth in the mode of production controversy; Institute for World Economics of the HAS, Bp., 1980 (Studies on developing countries) Betemetett nyomok, emlékek rönkje. Világtörténelmi utazás a korai civilizációkban; Móra, Bp., 1981 Uralkodó osztályok Fekete-Afrikában; MTA Szociológiai Intézet, Bp., 1983 (Műhelytanulmányok. Elmaradottság és modernizáció) National development in the third world; Institute for World Economics of the HAS, Bp., 1984 (Studies on developing countries) A politika világa. A marxista politikaelmélet alapvonásai; Kossuth, Bp., 1984 A polgári demokrácia mítosza és valósága; Kossuth, Bp., 1986 Globális kihívás; Magvető, Bp., 1987 (Gyorsuló idő) "Népek hazája, nagyvilág...". A világrendszer-elméletek történetéhez; Akadémiai, Bp., 1988 (Kérdőjel) Demokratikus szocializmus. A szocializmus alapértékei és a marxizmus hegemóniája; Zrínyi, Bp., 1989 (Álláspontunk) ....... .....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik