Tele van pénzzel, a Moody's szerint mégis csődbe ment Oroszország

2022. június 28. 11:47
Technikailag beállt az orosz államcsőd a Moody's szerint, miután 100 millió dollárnyi kötvény hozama nem érkezett meg a hitelezőkhöz.

A Moody's szerint fizetésképtelenné vált az orosz állam, miután 100 millió dollárnyi kötvény vasárnap esedékes hozama nem érkezett meg a hitelezőkhöz – írja a The Moscow Times.

Ez az államcsőd azonban más, mint a többi: Oroszország nem azért fizetésképtelen, mert ne lenne pénze kifizetni kibocsátott kötvényeinek hozamát, hanem azért, mert az amerikai pénzügyi rendszerről való leválasztásuk miatt akkor sem érnek célba a hitelezőkhöz a kifizetések, ha Oroszország minden feltételnek megfelelve, dollárban utalja el őket.

Mint ismeretes, a háború kezdetekor az Egyesült Államok és az Európai Unió befagyasztotta Oroszország külföldön tartott devizatartalékának jelentős részét, arra számítva, hogy Oroszország ezáltal nem fogja majd tudni valutában törleszteni államadósságát. Ez a feltételezés azonban alaptalannak bizonyult, az oroszok otthon tartott devizatartalékaikból továbbra is pontosan fizették a tartozásaikat, nem utolsósorban a megemelkedett kőolaj- és földgázárból szerzett exportbevételeiknek köszönhetően.

Erre válaszul májusban az Egyesült Államok betiltotta az Oroszországtól érkező kötvényhozamok átutalását az amerikai hitelezők felé. Így bár a most esedékes kötvények hozamát Oroszország már májusban, dollárban elutalta, a pénz nem érkezett meg a hitelezőkhöz, technikailag tehát beállt a fizetésképtelenség.

„Mindenki, aki ért ehhez, tudja, hogy ez egyáltalán nem csőd. Ez az egész helyzet egy bohózatnak tűnik” – kommentálta a fejleményeket Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter.

Összesen 92 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Majd valamelyik bíróság meg is bünteti Oo-t, azok fizetnék a büntetést, van is miből stb.

Szerintem Putyin meg az oroszok még nem is tudnak róla. Még egy jó darabig.

A kamatos kamat valószínűleg hülyeség mivel a nemfizetés mesterségesen technikai akadályokkal lett előidézve, amiért az akadályozót terheli a felelősség. Ugyanakkor a hitelező szempontjából mindegy, hogy a hitelezett miért "nem tud" fizetni, a továbbiakban vagy nem ad kölcsönt vagy csak rosszabb feltételekkel.

- Nézd, akkor lerakom ide a pénzed.
- Aha, csődbe ment, nem tudott fizetni!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés