Klímaadó jöhet egyes lakóházaink után Brüsszel tervei szerint

2022. június 28. 08:55

A kibocsátáscsökkentést ösztönözné az EP az új adóval, amely végső soron a háztartásokat terhelné.

2022. június 28. 08:55
null
Pócza István
Pócza István

„Nagy nap ez a mai az éghajlat számára. Négyszer nagyobb mennyiségű üvegházhatású gázzal kevesebbet fogunk évente kibocsátani, mint 1990-től máig tettük. Bárki, aki az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésébe fektet, támogatást kap, viszont akik továbbra is csak szennyezik a környezetet, azok nehéz időszak elé néznek. Megvédjük a munkahelyeket, és minden szükségeset megteszünk annak érdekében, hogy megmentsük a bolygót a gyermekeink és unokáink számára” – ünnepelt Peter Liese (EPP, Németország) európai parlamenti jelentéstevő az EP egy új döntése nyomán.

De mi is történt pontosan?

„A kibocsátáskereskedelmi rendszert úgy kell módosítani, hogy az jobban ösztönözze a kibocsátáscsökkentést és az alacsony karbonkibocsátású technológiák fejlesztését” – áll az EP egyik friss sajtóközleményében. A Parlament konkrét lépéseket is megfogalmazott, amelyek kijelölik az intézmény kibocsátáskereskedelmi rendszer (azaz az ETS) reformjáról szóló vitában elfoglalt álláspontját is.

Mi az a kibocsátáskereskedelmi rendszer?

A kibocsátáskereskedelmi rendszer az EU-s klímapolitika egyik alappillére. A rendszer célja az iparban keletkező üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a klímaváltozás megfékezése.

az 1990-es adatokhoz képest, 2050-re pedig el kívánja érni a nettó zéró kibocsátást.

Ennek elérésében van szerepe az ETS-nek, amely az ipari tevékenység miatt keletkező káros anyagokra vonatkozik. Érdemes külön kiemelni és megjegyezni: az ipari tevékenységre vonatkozik; erre még visszatérünk.

A rendszer úgy működik, hogy meghatároznak egy szén-dioxid kibocsátási küszöböt, és ezek alapján a vállalatok csak szén-dioxid kvótákért cserébe szennyezhetik a levegőt. Ezeket a kvótákat pedig aukciók keretében tudják megvásárolni, így motiváltak abban, hogy minél alacsonyabb legyen a kibocsátás. A fel nem használt kvótát a vállalatok eladhatják. Magyarul: aki többet szennyez, az fizet annak, aki kevesebbet.

De hogy jönnek ehhez a lakóházak?

A kibocsátáskereskedelmi rendszer kifejezetten az ipari tevékenységre lett kitalálva. Viszont előkészítés alatt áll az úgynevezett ETS II –

Bár az Európai Parlament álláspontfoglalása szerint „az új ETS a lakóházakra és a magáncélú közlekedésre 2029-ig még nem vonatkozna”, a helyzet ennél összetettebb.

Az ETS II-t már egyértelműen a lakossági szektorra tervezik. Ez a jelenlegi ETS-től független, de hasonló elven működő rendszer lenne. Technikailag ez úgy nézne ki, hogy nem az egyes háztartásokra vetnének ki adót, hanem az energiakereskedő és üzemanyagkereskedő cégeket vennék be ebbe a rendszerbe, vagyis azokat, akik ellátják a háztartásokat” – hívja fel a figyelmet Litkei Máté, az MCC Klímapolitikai Intézetének igazgatója. Szerinte ez szinte azonnali üzemanyagár- és rezsiköltség-emelkedést eredményezne.

A szakértő szerint a lakosság oldaláról nézve a technikai megoldás szinte lényegtelen.

Érzékelten időzítés

Az EP ezt az álláspontot úgy fogadta most el, hogy az energiaárak az egekben vannak. Az időzítés – Litkei szerint – mégis sokat elárul a Parlament szándékairól, ugyanis ezzel egyúttal az árak mesterséges megemelésének elvét is tesztelik.

A várakozás ugyanis az, hogy ha mesterségesen megemelik az árakat, akkor a lakosság energiahatékonysági beruházásokba kezd, hogy csökkentse a rezsiköltségeket. Ez az elmélet a jelenlegi magas energiaárak mellett még nem igazolódott vissza. Amikor arról van szó, hogy a hó végén ki tudják-e fizetni a rezsidíjakat, akkor energiahatékonysági beruházás aligha várható.

Persze lehet azt mondani, hogy várjuk ki a végét, mert átmenetileg nőttek csak meg az árak, de akkor tényleg várjuk ki a végét, vagyis amíg az árak nem konszolidálódnak, addig nem célszerű ilyen irányba elindulni, amerre most az Európai Parlament szeretné fordítani az uniót – mondja Litkei Máté.

Pedig van jó minta is

Az MCC Klímapolitikai Intézetének igazgatója egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy van egy jól működő példa az európai döntéshozók számára. Ez pedig

amely ugyanezt a kört, vagyis az energiakereskedő és üzemanyagkereskedő cégeket érinti, és őket arra kötelezi, hogy olyan beruházásokat vigyenek végbe, amely kimutatható energiahatékonyságot eredményeznek a fogyasztói oldalon is. Ezzel fejlesztésre és innovációra sarkallják a cégeket, de nem növekednek az árak, hiszen az intézkedések nem a fogyasztást és a fogyasztót célozzák, így a cégek a költségeket nem is terhelik át.

Az Európai Parlament javaslatai alapján az irányok tehát már láthatók, viták pedig egészen biztosan várhatók.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Kapcsolódó cikkek

Összesen 214 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus
2022. június 29. 22:08
nem fikáztam le, csak a hivatalos mainstream deklarációkra figyel és mondja fel hiánytalanul. Ha figyelmesen eolvasta és elgondolkozott volna az általam felvetett nevezzük így kétségekre akkor tovább tudtuk volna folytatni. Nem tudom milyen felsőbbrendűséget szeretne és mi alapján belelátni, miért kéne önmagamat igazolni, tények, számok és azokra alapozott érvekkel lehet vitatkozni, eszmét cserélni. Ha , csak idezúdít egy összeollózott fradi kolbászt(mindent bele) azzal ezen a fórumon sehová nem jutunk el Még rétestészta sem lesz belőle, csak dagonyázás. Amennyiben folytatni szeretné állok elébe.Viszont ebben az össze-vissza idevetett ötleteléssel, még ha van esetenként valóság alapja is értelmetlen mert, irreleváns és csak egy tengeri kígyó lesz belőle. Kedvéért, mert felszólított: Ja, a fosszilis energiahordiozók napenergiát hordoznak, melynek kémiai energiává történő átalakítását a hajdan élt autotróf és heterotróf szervezetek végezték el, majd ezek elpusztulásával és anaerob körülmények közé kerülésével ment végbe a szénhidrogének keletkezése.... Azért ebbe a trivialitásba ne kössön már bele. - Vagy ha igen, akkor magyarázatot is kérek.... Ezt a marhaságot(most szándékosan és sértési szándék nélkül ) nekem is tanították, még az egyetemen is. Kérdés, hogyan jutottak le 15 km mélyre? Ma ez a legmélyebb olajkút( a BP fúrta) a Mexikói -öbölben ahonnan olajat hoztak a felszínre. Melyik autotróf, heterotróf, vagy dinó, ősi páfrányban, fenyőben moszatban stb. van 2 % kén. Hogyan kerülhetett ennyi az olajba.? Hogyan lehet olaj olyan helyen ahol nem lelhető fel üledék? Miért a kontinentális lemezek törésvonalai mentén törnek fel leginkább?(olajablakok) Végül a sok mosolyfakasztó ..-.ság,- ség (igyekeztem udvarias maradni :) közül egy amelyet nem nagyon gondolt át: "Szóval, az igazi CO2 megkötés az óceánok fenekén történik." Ezzel még talán az általános iskolában is meg lehetne bukni. Sorry...
falcatus
2022. június 29. 15:39
2.táblázat Káros anyagok fajlagos emisszió alsó fűtőértékre vonatkoztatva 1 MJ= 0,278 KWh A egységnyi (pl. mólnyi) mennyiségűELEMI szénnek ugyanaz a fűtőértéke a különbséget az adja, hogy milyen összetételben égetjük . A műszaki számításokban gyakran nem az égéshőt használják Q g, és az üzemanyag fűtőértéke K(J/kg vagy J/m3). Egy anyag fűtőértéke az a hőmennyiség, amely 1 kg vagy 1 m 3 anyag teljes elégetése során szabadul fel. Folyékony és szilárd anyagok esetén a számítást 1 kg-ra, a gáznemű anyagokra pedig 1 m 3 -re kell elvégezni. Ezen méréssel(kaloriferben elégetve ) a metán CH4 fűtőértéke 34 MJ Szén esetében más a helyzet lignit8-12, fa 14 MJ(légszáraz,abszolút száraz 17 )barnaszén 14-19, feketeszén 19-27 MJ, antracit 32,5 MJ irányba növekvő. A szerző egy jobb minőségű barnaszenet vehetett figyelembe átlagként. A gázé egészen biztosan a megjelöltnél is valamivel jobb emisszióval rendelkezhet, mert ő alsó fűtőértékre(mivel tökéletes égés nem létezik) és nem ÉGÉSHŐRE SZÁMÍTOTTA KI, hasonlította össze., nagyon helyesen. Viszont 18-20 MJ közötti jobb minőségű barnaszénnel, ahogy az a táblázatból kiolvasható. Egyébként a H égéshője 286 kJ/mol a Metáné 889 kJ/mol Nem összekeverendő az összehasonlításban a tömegre pl: 1 kg-ra veítendő égéshővel ill fűtőértékkel sem. Tehát egységnyi kinyert energia mennyiség 1 MJ-ra számította át a szerző.
kukasmacska
2022. június 28. 17:46
"Nagy nap ez a mai az éghajlat számára" Valaki szóljon már ennek a szerencsétlennek, hogy 'az éghajlatot', 'a bolygót' és 'a természetet' sem érdekli, hogy az ember nevű élőlény mit csinál, vagy mit nem csinál.
hátakkor
2022. június 28. 17:21
Füstadót!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik