Oroszország leállíthatja a gázszállítást az Északi Áramlat-1 vezetéken

2022. június 26. 8:45
A német közüzemi hálózati felügyelet vezetője szerint fontos a takarékoskodás, „érdemes lejjebb állítani a fűtést és inkább felvenni egy pulóvert”.

Klaus Müller szerint előfordulhat, hogy Oroszország júliusban teljesen leállítja a Németországba irányuló földgázszállítást a két országot összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken – olvasható a Biztonságpiac cikkében.

A lap azt írja: Müller a földgázellátási válsághelyzet riasztási fokozatának kihirdetésével kapcsolatban tett nyilatkozataiban rámutatott, hogy július 11-én kezdődik a vezeték szokásos éves karbantartása. A munkálatok tíz napig tartanak, a vezetéket erre az időre leállítják, „és nem tudjuk, hogy mi történik utána” – mondta a szövetségi hatóság vezetője az RTL kereskedelmi televíziónak.

„Túl kevés gáz lesz a tél végére”

Ugyanerről beszélt péntek reggel is az ARD közszolgálati televízióban és a Deutschlandfunk közszolgálati rádióban is, kifejtve: nem lehet kizárni, hogy a vezetéket használó Gazprom orosz állami energetikai óriáscég a karbantartás után nem indítja újra a földgázszállítást. A hatóság a bizonytalanság miatt számításokat végzett az ellátási helyzet lehetséges alakulásáról.

A legtöbb forgatókönyv nem szép, azt jelzik, hogy túl kevés gáz lesz a tél végére, vagy akár már ősszel, vagy télen, ami nagyon nehéz helyzetet teremtene”

– mondta Klaus Müller az ARD-nek.

A Gazprom már eddig is jelentősen csökkentette a Németországba irányuló szállításait, aminek következtében a földgáz eleve szélsőségesen magas ára még tovább emelkedett, június közepe óta további ötven százalékkal drágult. Az importőrök szeretnék érvényesíteni áraikban a költségek emelkedését. Ehhez a kormánynak be kellene indítania egy úgynevezett árkiigazítási mechanizmust, vagyis engedélyeznie kellene a szolgáltatóknak, hogy azonnal, a még hatályos tarifát felülírva érvényesítsék a fogyasztói árakban az utóbbi hetekben robbanásszerűen megemelkedett földgázbeszerzési árakat.

Lehet, hogy kétszer-háromszor többet kell fizetni a földgázért

A mechanizmus azt szolgálja, hogy az importőrök, szolgáltatók ne omoljanak össze a hirtelen hatalmasra növekedett terhek alatt. Beindítása nagyban függ attól, hogy miként alakul az ellátási helyzet az Északi Áramlat-1 rutinszerű karbantartása után – fejtette ki a Bundesnetzagentur vezetője. Mint mondta, előfordulhat, hogy a fogyasztóknak – az adott ingatlan műszaki állapotától függően – kétszer-háromszor többet kell fizetniük a földgázért.

„Ezért már most érdemes félretenni pénzt, és bérelt lakás esetén egyeztetni a tulajdonossal, ingatlankezelővel. Fontos a takarékoskodás is, érdemes lejjebb állítani a fűtést, és inkább felvenni egy pulóvert, és beszerezni víztakarékos zuhanyfejet” – mondta Müller.

A Gazprom technikai fennakadásokra hivatkozva nagyjából 50 százalékkal csökkentette a Németországba szállított földgázmennyiséget. A Bundesnetzagentur adatai szerint a két országot közvetlenül összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken így alig 700 gigawattórának (GWh) megfelelő mennyiség érkezik napi szintre számítva. Ez a mennyiség a Gazprom korlátozása előtt még 1400 GWh felett volt.

Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Összesen 242 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Végre megvalósíthatják a kampányban beígért zöld programot is: ha nem égetik a földgázt, csökken a CO2 emisszió.
3 legyet egy csapásra:
1. Kb.sztak Putyinnal
2. Függetlenítették magukat Oroszországtól
3. Zöldátállás.
A kevés kényelmetlenségért meg nem rinyálni kell, hanem elmagyarázni a zembereknek, miért is jó ez nekik.

A Kiszámolón évekig írta a szerzője, hogy mit erősködnek az oroszok, amikor a GDP-jük az olasz mögött van. Úgy tűnik, hogy az oroszok megvannak az olaszok de még a németek nélkül is, fordítva ez viszont nem igaz. Az "atombomba" szankciók nem működtek, Kína és Dél-Korea ugyan messzebb van, de ugyanúgy le tud gyártani mindent, mint a németek (sőt)
Pont jókor jött egyébként egy baloldali kormány a németeknek, ők maguktól olyan hülyék és cselekvésképtelenek, mint amilyen a CSU/CDU külső hatás alatt volt.

A katariak teljesen észszerűen cselekedtek akkor, nagyobb probléma, hogy az EU viszont láthatóan megbolondult. Nagy baj, hogy nincs még minimum két-három Orbán kaliberű politikus a régi EU tagállamokban.

Cenzor asszonyt kihagytad. Perintfalvi mint szemlézett, nem tudom, mit keres itt. Van benne valami nem egészen normális, még ha végzett teológus is.

Nyilván az a stratégiai cél, h. több legyen a kattintás és a Főnök szerint az x kivezetése ezt szolgálja, de szerintem ez sem biztos. Lassan orvosilag ellenjavallt lesz errefelé böngészni, mert olyanok is jelen lehetnek, akik nagyon NEM ide valók és megkérdőjelezik a magyar oktatás-nevelés intézményeinek hatásfokát. Túl sok a megbotránkoztató, primitív, gyűlölet keltő, trágár, még nick nevében is közönséges beirkáló. Ezekkel régen csak egyszer kellett szembesülni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés