LMBTQ-hősből „fehér agresszor” lett 8 hónap alatt az első transznemű püspök

2022. június 25. 14:10

A progresszívok hullámain magasra lehet emelkedni, ám úttörőből gyorsan elnyomóvá válhatsz.

2022. június 25. 14:10
null
Balogh Gábor
Balogh Gábor
Azonnali.hu

„A progresszív közvélemény és a média hullámain gyorsan lehet magasra emelkedni, ám a haladás úttörőjéből egy pillanat alatt retrográd elnyomóvá válhat bárki.

Tavaly szeptemberben történelmi jelentőségű eseményként számolt be a világsajtó arról, hogy megválasztották a világ első transznemű püspökét. Megan Rohrer tiszteletes az Amerikai Evangéliumi Lutheránus Egyház kaliforniai és nevadai gyülekezeteinek vezetését vette át. (Az egyháznak intézményesen nincs köze az európai, illetve magyar evangélikus egyházhoz. 1987-ben jött létre, napjainkban mintegy 3 millió hívőt tömörít.) A házas, kétgyermekes lelkész egyből világsztár lett, többek közt a Cosmpolitan is készített vele interjút. Ebben elmondta: önmagára nézve sem a hímnemű (»he«), sem a nőnemű (»she«) személyes névmást nem használja, helyette a »nem bináris«, magukat egyik nemhez sem soroló emberekre használt »they« névmást részesíti előnyben. Ezt azzal indokolta, hogy még nem tudja, mit szeretne kezdeni a testével.

Hozzátette azt is, hogy új pozíciójában is szeretne olyan maradni, mint eddig. Nos, ez egyházának egy része szerint nem igazán sikerült. Az LMBTQ mozgalom ikonjából ugyanis alig nyolc hónap leforgása alatt rasszista zsarnokká vált a szemükben.

A fordulat az AP hírügynökség szerint azzal kezdődött, hogy decemberben eltávolította egy spanyol ajkú gyülekezet lelkipásztorát. Nelson Rabell-Gonzalez tiszteletessel szemben 2019-től a közelmúltig több mint egy tucat panasz érkezett szóbeli zaklatás és fenyegetés miatt. Ám amikor tavaly év végén elbocsátották, nem részletezték a vétkeit, és nem is hallgatták meg, így az eljárást a lelkész szabálytalannak tartja.

Kirúgása felzaklatta gyülekezetét is. A döntést ráadásul egy közösségi ünnepen jelentették be, ahol a szószékre a hívek megdöbbenésére nem Rabell-Gonzalez, hanem Rohrer állt fel, hogy közölje: a lelki pásztorukat eltávolították. A püspök sejthette, hogy az intézkedés nem arat osztatlan sikert, hiszen a beszámolók szerint »biztonsága miatt aggódva« golyóálló mellényben tartotta meg beszédét.”

Nyitókép: Twitter

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zuriktodor
2022. június 26. 16:00
Jó reggelt Balogh! Ezt csináljátok mióta 68-ban a KGB pénzéből elindult az agymosás és a nyugat tönkretétele.
puszt
2022. június 26. 11:28
Humorbonbon... "Ezt azzal indokolta, hogy még nem tudja, mit szeretne kezdeni a testével." "Házas, kétgyermekes lelkész" Passz (Ezt a bizonytalanságot talán itt a Mandin segítenek feloldani)
Majdmegmondom
2022. június 26. 09:32
Szóval... adva van egy 40 plusszos pap. Két gyereket nevel, tehát családja van, közben pásztorkodik ki tudja hány ember (birka) felett, gondolom, bölcs tanácsokkal látja el őket, de élete túl felén még nem tudja, mit szeretne kezdeni a testével... Szerintem előbb a fejében illene rendet tenni...
szodabár
2022. június 26. 08:30
Biológiából hányszor bukott! Xx vagy XY, ha beszarnak , akkor is csak ez van. És qrvára nem döntés kérdése, ezt születéssel kaptuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik