Tisztul a Sajó, de még mindig nagy a gond

2022. június 23. 18:21
A legutóbbi mérések szerint a folyó vizében a vas mennyisége 12-szer magasabb a határértéknél.

Befejezték az alsósajói bányában a felszíni vizek elterelésének munkálatait – jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák Ércbánya-vállalat igazgatójának közlésére hivatkozva csütörtökön.

A Sajót szennyező alsósajói bányában a szlovák központi bányamentő-állomás (HBZS) május végén kezdte meg a vízelterelő munkálatokat, amelyek befejeztével a problémát okozó vizet acélcsövek segítségével sikerült a felszínre vezetni. A munkálatokat végző HBZS igazgatója, Stanislav Paulík szerint ez a műszaki megoldás mintegy 15-20 évig tarthat ki.

Tovább dolgoznak a helyzet rendezésén

A szlovák Ércbánya-vállalat igazgatója, Peter Zitnan a szlovák hírügynökségnek azt mondta:

80 százalékkal sikerült csökkenteni a Sajóba kerülő oldott anyagok koncentrációját, de tovább dolgoznak a helyzet rendezésén.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a probléma a Sajón nem tűnt el és hogy a fennmaradó 20 százaléknyi oldott anyag továbbra is környezetvédelmi problémát jelent” – fogalmazott Peter Zitnan. Hozzátette: előkészítés alatt áll a munkálatok következő szakaszának projektje, amelynek a fennmaradó bányavíz problémáját kell megoldania.

A vízben a vas mennyisége 12-szer magasabb a határértéknél

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a Sajó szlovákiai szakaszán először február közepén észlelték a folyó vizének vöröses elszíneződését, amelyet, mint kiderült, az alsósajói vasércbányából kifolyó víz okozott, s a 2008-ig működő Siderit egykori bányatelepéről került a folyóba. Az eddigi vizsgálatok szerint

a folyó vizében a vas mennyisége 12-szer magasabb a határértéknél,

továbbá emelkedett mangán-, szulfát- és arzéntartalmat is kimutattak.

A Siderit bányaüzem 1975 és 2008 között működött, mikoris csődbe került. A szlovák állami Ércbánya-vállalat közlése szerint a csődbe jutott társaság a kitermelés leállítását követően nem tett eleget a bánya likvidálására vonatkozó kötelezettségeinek, így az "elengedhetetlenül szükséges" intézkedéseket maga az Ércbánya-vállalat hajtotta végre, még 2012-ben.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés