Európának azonnal fel kell készülnie arra, hogy Oroszország leállíthatja a gázszállítást – figyelmeztet a Nemzetközi Energiaügynökség

2022. június 23. 8:36
A németek nem állnak jól: gáztározóik fele van csak feltöltve.

A Nemzetközi Energiaügynökség vezetője szerint Európának azonnal fel kell készülnie arra, hogy Oroszország ezen a télen teljes egészében leállíthatja a kontinensre irányuló gázszállításokat. A szervezet felszólította a kormányokat, hogy dolgozzanak a kereslet csökkentésén és az atomerőművek üzemben tartásán.

Fatih Birol szerint az elmúlt hetekben a Kreml által karbantartási munkálatoknak nevezett szállításcsökkentés valójában a szélesebb körű csökkentések kezdete lehet, melynek célja, hogy megakadályozza,

hogy az európai országok megfelelően fel tudják tölteni télre a tárolókat.

Európának készen kell állnia arra az esetre, ha az orosz gázt teljesen elzárják” – mondta a Financial Timesnak adott interjújában. „Minél közelebb kerülünk a télhez, annál jobban megértjük Oroszország szándékait. Úgy vélem, a csökkentések célja, hogy Európa ne tudja feltölteni a tárolókat.”

Közben az EU országai próbálják feltölteni a gáztározóikat, de nem áll mindenki jól. A legerősebb gazdasággal rendelkező Németország például csak tározói felét töltötte fel. Most abban reménykednek, hogy novemberre sikerül elérni a 90 százalékot.

Birol szerint az EU-s kormányoknak az energiakereslet csökkentésében az eddigieknél szigorúbbnak kell lenniük.Úgy véli, akár az ipari szereplők és akár a lakosság részéről is több spórolásra lehet szükség – olvasható a Guardianban.

Nyitókép: MTI Fotó, Beliczay László

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés