Számít, hogy főispán vagy megbízott?

2022. június 23. 7:47

Bódi Ábel
Kontra
Aki azzal vádolja emiatt a kormánymegbízottak átnevezését, hogy ez valami múltba révedés és hátrafelé tekintgetés, nem is tévedhetne nagyobbat, és csak saját eszmetörténeti képzetlenségét fitogtatja.

„A napvilágot látott javaslat szerint a kormánymegbízottak főispánná, a megyék vármegyékké neveztetnének át. Miért fontos lépés ez, miért sír a balliberális sajtó, és mi szükség van egyáltalán erre? Cikkünkben igyekszünk választ adni a közvéleményt megmozgató kérdésekre. 

A rosszmájúak jöhetnek a szokásos hőbörgéssel, hogy „nem lesz olcsóbb a kenyér”, meg hogy „hátra megyünk, és nem előre”. Nem mindegy persze, hogy mi az irány, és attól még lehet valami előremutató, mert nem a progresszív politika felé tart.

Aki azzal vádolja emiatt a kormánymegbízottak átnevezését, hogy ez valami múltba révedés és hátrafelé tekintgetés, nem is tévedhetne nagyobbat, és csak saját eszmetörténeti képzetlenségét fitogtatja.

A progresszív ideológia sosem a jelenben létezik, hanem mindig meghaladja azt, utópisztikus és végül önmagát meghaladva válik posztmodernné. Talán így jellemezhető legjobban a XIX. század közepétől felbukkanó óliberalizmus, amely mára a saját farkába haladó nyugati woke-ká vált.

Amikor ugyanis a gondolkodásmód centrumában nem áll más, csak a haladás, akkor elkerülhetetlen, hogy a vég nélküli hajsza kazánjába az egyén végül saját magát betáplálva vessen véget a létezésének. Ez érhető tetten azon individuumokban, akik magukat sem nemük, sem emberi mivoltuk behatárolásában nem képesek behatárolni. Ez a haladás, amely az ősidőktől kezdve kísérti az embert (Éva is engedett a kígyónak, mikor az arra buzdította, hogy haladja meg az Úr rendelését).

Mielőtt azonban megnéznénk, miért is fontos a főispán titulus, tegyünk különbséget a haladás és a fejlődés között. Pongyola leszek, és most a tárgyhoz való ragaszkodás miatt annyit mondok, hogy míg előbbi mindig gyökértelen, és az ideára húzza a valóságot, addig utóbbi organikus, folytonos, és a realitásból ered.”

Nyitókép: A régi Vay-kastély emeletes, erődszerű épülete. Golopy Gáspár, Abaúj vármegye egykori alispánja építtette 1590 körül, reneszánsz stílusban. Forrás: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A V4 többi tagjához hasonlítani magunkat talán 10 év múlva lenne reális, ha semmi nem jönne közbe.

A lengyeleknek volt egy lényegesen jobb mentális állapotban lévő népességük, négyszer nagyobbak, mindenük van és az adósságuk felét el tudták engedtetni. Az egy más világ, sajnos.

A csehek MINDIG fejlettebbek voltak, adósságszintjük szuper, a szlovákok a Gyurcsány kormányok baklövéseinek haszonélvezőjeként kiemelkedtek, adósság szint a magyar.hoz képest szintén szuper.

Ezekben az országokban az un. rendszerváltás sikeresebbnek mondható, mint ami Magyarországon zajlott, ismeretlen nemzetközi fórumokon a küldő ország elleni olyan mértékű ellenzéki bajkeverés, presztizs-rontás, mint amit a magyar balos ellenzék hagyományosan művel Magyarország ellen.

Itt fejlődés az eddigi öt Orbán kormány ciklusban volt, van, a hatalmat gazdasági csődökben szabad választásokon megszerezve. Innen szép valamire jutni, csak lenne ismét béke!

Következik a vitézi cím örökölhetősége.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés