Most lehetne Orbánt kirúgni az EU-ból, ha a készülő új EU-alapszerződést nem fogadja el

2022. június 23. 9:26

Bartus László
Amerikai Népszava
Mindezt addig kell megtenni, amíg az oroszok támogatásával nem jut hatalomra a szélsőjobb Európában.

„Az európai javaslatok homlokegyenest ellenkezőek, azok alapján az alapszerződést úgy változtatnák meg, hogy éppen az Orbán-féle fasizálódásnak, zsarolásnak és vétójognak vetne véget. Csakhogy a tagállami vétójog miatt Orbán egyedül képes lenne az egész EU-t lebénítani és megakadályozni egy új alapszerződés elfogadását. A kérdés az, hogy az összes többi tagállam közös akaratát, az EU alapítóinak szándékát megakadályozhatja-e az a fasiszta állam a vétójogával, amellyel szemben védekezne az új alapszerződés.

Ezért az EU vezetőinek és intézményeinek azt a megoldást kell megtalálniuk, hogy Orbán ne tudja megvétózni és megakadályozni a közös demokratikus európai akaratot, hanem ellenkezőleg, ha nem hajlandó az új alapszerződést elfogadni, akkor nem lehet tagja az Európai Uniónak. Ezért az alapszerződést az Európai Parlamentnek kellene elfogadnia kétharmados többséggel, a tagállamok pedig nem vétózhatnák meg, hanem a tagság feltétele az új alapszerződés elfogadása lenne.

Mindezt addig kell megtenni, amíg az oroszok támogatásával nem jut hatalomra a szélsőjobb Európában, és Orbán nem kényszeríti a fasiszta illiberális normákat az egész Európai Unióra. A kérdés az, hogy a II. világháború után létrehozott jogállami, liberális demokratikus európai közösség meg akarja-e őrizni eredeti jellegét és küldetését, vagy átengedi az irányítást és a zsarolási potenciált azoknak, akikkel szemben létrejött. Az új uniós alapszerződésnek éppen az a funkciója, hogy ezt megakadályozza.

Annál is inkább, mert a napnál is világosabb, hogy Orbán Európa és a demokratikus Nyugat ellensége, az oroszok szövetségese, miután még az uniós reformjavaslatok közé is beépítették az orosz érdekek képviseletét, a tömeggyilkos, népirtó, keresztényfasiszta és náci orosz diktatúra védelmét. Az európai demokrácia végét jelentő javaslat részeként a magyar parlamenttel elítéltetik az orosz fasiszták elleni európai szankciókat is, ami egyértelmű kiállás az orosz népirtás és a mai Hitler, Putyin mellett. Ez egyszerűen elképesztő. Orbán végképp elveti a sulykot ezzel.

Itt az idő és az alkalom, hogy az EU megerősítse magát és helyére tegye az értékeit. Itt az idő és az alkalom arra, hogy megszabaduljanak az Unió első fasiszta államától és annak első diktátorától, Orbán Viktortól. Addig, amíg nem késő. Tíz éves késésben van az EU, de miután megszabadult Európa Merkeltől, ezt mielőbb meg kell tennie. Orbánt ki kell tenni az Európai Unióból, a magyar nép pedig választhat Orbán és az Európai Unió között. A kettő ugyanis összeférhetetlen egymással.

Már régen ezt kellett volna csinálni.”

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 185 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bartus kezdi elveszíteni azt a maradék fonalat is ami volt neki.

Nem gyanú. szerencsére az alapszerződést még nem elmebetegek hozták össze.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés