Betölteni az isteni űrt – jön az erdélyi FeltöltŐ keresztény zenefesztivál!

2022. június 23. 18:15

Szintet lépne idén Románia legnagyobb keresztény zenei fesztiválja, a FeltöltŐ: a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet után a szervezők már Kárpát-medencei léptékben terveznek. A szervezőcsapat két tagjával, Kántor Boglárkával és Kántor Barnával beszélgettünk.

2022. június 23. 18:15
null

Sólyom István írása a Mandiner hetilapban

 

A június 24. és 26. között Gyergyószentmiklóson zajló FeltöltŐ szervezői hangsúlyozzák, hogy a kereszténység nem elavult, a modern ember mindennapjait is képes áthatni. A dinamikus, modern, fiatalos zenére épülő rendezvény deklarált célja a keresztény értékek közvetítése korcsoporttól függetlenül. A színpadon magyarországi és erdélyi zenekarok váltják egymást, valamint

különböző felekezetű, hétköznapi és ismert emberek tesznek tanúságot a hitükről.

A húzónevek között van Pintér Béla, Andelic Jonathan, az Eucharist & Mező Misi, Csiszér László, Prazsák László és a PZM.

A fesztivált egy felekezetközi szervezőcsoport készíti elő. Vannak köztük unitáriusok, reformátusok és katolikusok is. Az esemény jellegét a különböző keresztény tematikájú sátrak, kísérőprogramok is erősítik, amik által Isten jelenlétébe szeretnék vezetni az embereket. 

A rendezvényt valamennyi helyi felekezet támogatja, valamint Gyergyószentmiklós önkormányzata, Hargita Megye Tanácsa és a magyar kormány is.

Fotó: FeltöltŐ Keresztény Zenefesztivál
Fotó: FeltöltŐ Keresztény Zenefesztivál

Az első, 2019. májusi rendezvény előtt abból indultak ki, hogy a mai világban – főként Erdélyben – nagy szükség van a keresztény gyökerek erősítésére. A hétköznapok megélhetők keresztényként, és úgy is kell megélni őket,

a kereszténység az élet minden területén érvényes és aktuális

– vallják.

„Fiatalos, dinamikus, sok embert érintő és megérintő rendezvényről van szó, ahol lehetőségünk adódik, hogy a lelkünkre figyeljünk, úgy tudjunk töltekezni, hogy nem nyúlunk semmilyen pótszerhez. Ezt el tudjuk érni a zenén, a nagy találkozásokon keresztül, a gasztroutcában, keresztény bulin, az éjszakai fürdőzésen vagy éppen a motoros találkozón. Attól, hogy keresztények vagyunk, tudunk jókat bulizni, kellemesen időt tölteni, és nem maradunk le semmi jóról, amiért ezt megvalljuk. Általános üzenetünk a fiataloknak, hogy a keresztény dolgok nem választhatók külön a hétköznapi élettől, ellenkezőleg, az életünk részei” – fogalmaz Kántor Boglárka.

Az első évben nyolc-tízezer látogató volt jelen. A második rendezvényt el kellett halasztani, 2020 helyett 2021-ben tartották, akkor is csak szűk körben, mintegy négyezer fővel, a járványügyi szabályozásokhoz alkalmazkodva, sok színpaddal. Idén az első évinél is több résztvevőt várnak, mondván, 2022 a közösségek, a nagy találkozások éve kell hogy legyen. A programokat is e mottó köré szervezték.

Kántor Barna szerint amikor megfogalmazódott bennük a vágy, hogy a Jóisten segítségével egy ilyen jellegű fesztivált szervezzenek,

erőteljesen motiválta őket a fiatal nemzedékek megszólítása,

hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy egyre nehezebb elérni őket, viszont az igény megvan bennük.

„Az emberek szívében ott tátong az isteni űr, amit nem tud betölteni semmiféle online felület, sem egyéb. Amikor megpendül a gitár, elindul egy rockkoncert, sokak szíve rezonál rá. Más fesztiválokhoz képest annyi a különbség, hogy tartalmilag máson van a hangsúly. A hagyományos vallásos énekek modern változatai csendülnek fel a színpadokon. Úgy gondoljuk, hogy tudunk többletet nyújtani a fiataloknak is” – mondja. Az idei fesztiválon kifejezetten odafigyelnek a fiatal korosztályokra. A sportcsarnokban egész nap változatos programokra számíthatnak, keresztény előadókkal találkozhatnak.

A szervező hangsúlyozza, hogy

a fesztiválok többségével ellentétben itt nem árusítanak szeszes italt,

sőt a fogyasztásuk sincs megengedve. Igaz, idén is lesz a korábban népszerűnek bizonyuló Sörözz a papoddal sátor, ahol kávé, tea vagy alkoholmentes sör kíséretében le lehet ülni egy beszélgetésre pappal, lelkipásztorral. „Csodálatos dolgok történtek ezeken a beszélgetéseken, amiért nagyon hálásak voltunk” – jegyzi meg Kántor Barna.

Fotó: FeltöltŐ Keresztény Zenefesztivál
Fotó: FeltöltŐ Keresztény Zenefesztivál

Az előző rendezvényekhez képest újdonságnak számít a keresztény motoros találkozó, amelyre a helyi motoros klubok mellett Magyarországról is jelentkeztek. A fesztiválra különvonatot is szerveztek FeltöltŐ expressz néven. A Budapestről induló Corona vonathoz csatolt kocsi utasai Csiszér László vezetésével érkeznek.

S hogy milyennek látják a vallásos kiteljesedés lehetőségét Erdélyben, a Kárpát-medencében? Ahogy változik a világ, a szervezőknek is

változniuk, változtatniuk kell, hogy a kor emberét meg tudják szólítani.

A zene erre ad lehetőséget.

„Természetesen az egyházaknak és nekünk is dolgoznunk kell a megújulásért. A rendezvény egyik célja, hogy megmutassa, a kereszténység nem egy elavult, kőkorszaki, csak a nagyanyáink által kultivált valami, hanem a modern világ embere is képes megélni. Az, hogy vannak rendezvények, amelyeken meg tudjuk mutatni, hogy a hitünk él, nincs bezárva a templom falai közé, az, hogy nem egy vasárnapi órára zárjuk búrába a Jóistennel való kapcsolatunkat, hanem ki tudjuk vinni a templom falain kívülre is, már előrevetít egy jövőképet. Elsősorban rajtunk múlik, hogy Erdélyben mi várható ilyen szempontból, hiszen soha semmilyen körülmények között nem várhatjuk el, hogy valami csak úgy az ölünkbe pottyanjon” – vallja a szervező.

Nyitókép: FeltöltŐ Keresztény Zenefesztivál

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magyar demokrata
2022. június 23. 18:30
Mit szól ehhez a sátán nő, Perintfalvi?
Dr. Greta Grünberg
2022. június 23. 18:26
Szép színes.
A ráció prófétája
2022. június 23. 18:23
Miközben ezt olvasom - ateistaként, - Buxtehudétól a Membra Jesu Nostri szól a fejhallgatómban, és a cikk miatt sajog a szívem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik