Vétó

2022. június 22. 9:04

Bogár László
Magyar Hírlap
A vétó intézményét eltörölni kívánó liberálisok egy olyan elemet próbálnak kiiktatni, amelyet „amúgy” a legfontosabb és legszentebb értéknek tartanak.

„Mivel most már nem is nagyon titkolják a kezdeményezők, hogy a célpont Magyarország, így érdemes talán kicsit eltöprengeni magáról a vétóról, és persze arról, hogy miként jutott el az európai integráció ebbe az önmaga történelmi talapzatát öngyilkos módon felszámolni törekvő fázisába.

A vétó a Római Birodalom sajátos uralmi intézménye volt, és arra szolgált, hogy az egymással versengő uralmi intézmények és szereplők ennek segítségével tudják megakadályozni azt, hogy bármelyikük abszolút hatalomra tegyen szert. Azt is mondhatnánk, hogy a liberális demokrácia szószólói által olyan sokszor emlegetett »fékek és ellensúlyok« rendszerének egyik legkorábbi megjelenési formája, uralomtechnikai eszköze volt a vétójog. Önmagában is figyelemreméltó tehát, hogy a vétó intézményét eltörölni kívánó liberálisok éppen egy olyan elemet próbálnak kiiktatni a rendszerből, amelyet »amúgy« a legfontosabb és legszentebb értéknek tartanak, és a magyar kormányt legtöbbször éppen e „fékek és ellensúlyok” leépítésével vádolják.

De mivel a dolgok természetének a megértéséhez a dolgok történetének a megértése adja a kulcsot, érdemes áttekinteni az európai integráció most már több mint hetven éve létrejött történelmi alapjait. Fontos előrebocsátani, hogy az európai integráció csak azért jöhetett létre, mert a második világháború után már minden dimenzióban világbirodalomként fellépő Amerikai Egyesült Államok számára ez a globális hatalma érvényesítésének az eszköze volt. Ez azért lényeges, mert ami azóta lezajlott és mostanában is történik Európában, az minden esetben az amerikai világbirodalmi érdekek megjelenítése, és nincs ez másként a vétó ügyében sem.”

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A vétó nem parlamentáris eszköz.

A vétó megbukottságára vegyük például az USA-t, akik az utolsó öt évtizedben 53 alkalommal vétóztak az ENSZ-ben csak Izraellel kapcsolatban.

Orbán is elviselte, amikor megvétózták / például az EU szankciók kapcsán /. Nem igaz tehát, hogy Orbán visszaélne ezzel az eszközzel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés