Az oroszok nem túl jók ebben a háborúban

2022. június 20. 10:14

Demkó Attila
Facebook
De egyet tudnak: tüzérséggel elég pontosan aprítani.

„Ukrán bejelentés szerint nagyjából 400 harckocsit, 700 tüzérségi eszközt és 1300 gyalogsági harcjárművet vesztettek. Az Oryxnál 196 harckocsi, kb 300 gyalogsági harcjármű és 100 tüzérségi eszköz szerepel. Nem tudunk persze teljes összehasonlítást végezni, de az biztos, hogy az ukrán veszteségek jóval nagyobbak a közhiedelemnél. Az oroszok is többet vesztettek, mint amit az Oryx dokumentál (ez természetes, mind a két fél rejti a veszteségeit, ettől még jó az oldal), de nem ennyivel. Azt lehet valószószínűsíteni, hogy az orosz veszteség a dulpája eszközben az ukránnak, nem a közel négyszerese.

Az oroszok nem túl jók ebben a háborúban, a légierejük egészen gyenge. Egyébként a szovjetek sem voltak azok 41-45 között. De egyet tudnak: tüzérséggel elég pontosan aprítani, és úgy tűnik, ez a lényeg.

A háború tanúsága Mo. számára: tüzérség+drónok, tüzérség+drónok, tüzérség+drónok.”

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 129 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A háború tanúsága Mo. számára: tüzérség+drónok, tüzérség+drónok, tüzérség+drónok.”

azért hozzátenném, hogy Oroszország támadó fél, Magyarországnak meg inkább védekezésre érdemes felkészülnie, szerencsére védekezni az olcsóbb dolog.

Nem egészen, a ballibek a honvédségre csak pénztemetőként tekintettek, se támadó, se védekezési képesség nem érdekelte őket, az ő mantrájuk az volt, hogy a Nato tagjaként nincs szükség önálló képességekre.
Hadviselésben mindegyik fegyvernemre szükség van, mert azok egymást egészítik ki, akár védekezni, akár támadni akarsz.

Legfőképpen azért, mert közepes távolságra (mondjuk 5-50km) a tüzérség viszi el a legolcsóbban a tűzerőt. A cirkálórakéta, repülők sokkal drágábbak, igaz, a hatótávuk is nagyobb. De az már az első világháborúban is látszott, hogy a hosszas tüzérségi előkészítés sokkal kevésbé volt eredményes, mint amilyennek szerették volna, igazi áttörést a meglepetésszerű támadással plusz páncélosokkal tudtak elérni.

Mihez képest nem túl jók? Az ukrán hadsereg eléggé fel lett tápolva 2014 után, a NATO közreműködésével. Európa legütőképesebb hadserege, illetve az volt. Az oroszok pedig nem rendeltek el teljes mozgósítást sem, 250 000 katonát küldtek.

A repülőket drónokkal könnyen le lehet szedni. Nem akarták szétbombázni a városokat.
Arra elég jók az oroszok, Hogy győzzenek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés