Baloldali barátaimtól megtudtam, hogy a magyar oktatás rákfenéje a szabad iskolaválasztás

2022. június 19. 20:15

Martin Ethelwolf
Facebook
Egy valamirevaló baloldali program a szabad iskolaválasztás eltörlésével kezdődne.

„Baloldali barátaimtól megtudtam, hogy a magyar oktatás rákfenéje a szabad iskolaválasztás. Ez ugyanis bebetonozza a társadalmi különbségeket. Elitiskolák, középszerű semmilyen iskolák és szörnyű alibiiskolák hierarchiája határozzák meg a gyerekek sorsát. Egy valamirevaló baloldali program a szabad iskolaválasztás eltörlésével kezdődne.

Valóban igazságtalan, hogy vannak elitiskolák, ahová nehéz bekerülni, és proliiskolák, ahol az átlagosnál is szarabb az oktatás. Ezzel szemben a szabad választás megszüntetése legalább mindenkit ahhoz a röghöz kötne, ahonnan esélye nincs elszabadulni. A szar helyen lakó gyerek maradjon csak ott, ahol van, ahogyan az elit helyen lakó is. A kőbányai gyereket vigasztalja, hogy nemcsak ő nem mehet Budára, de a rózsadombi gyerek se jöhet Kőbányára. A szegény, elköltözni nem tudó falusi gyerek is viselje el túlkoros osztálytársainak terrorját, de jobb, ha asszimilálódik hozzájuk, mert így igazságos és nem kirekesztő. Szóval a körzetesítés legalább rendes nemesi és jobbágyi hierarchiát eredményezne, nem ilyen kapitalista igazságtalanságot, ahol pár gyereknek esélye van a választás révén

A körzetesítéssel együtt járna az egyféle oktatás. Mindenhol ugyanazt tanítják, ugyanolyan színvonalon. Így igazságos és egyenlő.

Hoppá, de ha ugyanazt ugyanúgy, akkor nem mindegy, hogy hová iratkozik be a gyerek? Akkor minek a körzetesítés? A Rózsadombról is nyugodtan mehet Kőbányára.”

(A nyitóképet Farkas Attila Márton bocsátotta rendelkezésünkre; készítette: Chris Allan Tod)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A szabad iskolaválasztást betilthatják, de az elköltözést nem. Akik jómódban élnek, és gyerekük van, könnyebben megtehetik, hogyha nincs szabad iskolaválasztás, akkor elköltöznek a jobb iskolák körzetébe.

Az egyházi iskolákat is betiltanák?

Forgácsnak volt egy nagyon jó cikke ugyanebben a témában, a baloldal kimondottan szeretné eltörölni a szabad iskolaválasztást, mégis, kampányidőszakban véletlenül sem említik, mert tudják, hogy ezzel még a saját szimpatizánsaik sem értenek egyet. Csak a "szegregáció csökkentése" és más hasonló hangzatos szövegekkel jönnek, de az csak akkor lenne lehetséges, ha mindenki a számára kijelölt iskolába jár.
Egyrészt csak vágja maga alatt a fát a baloldal, ragaszkodjon a saját valóságtól elszakadt kis világának a dédelgetéséhez, legalább esélye sem lesz hatalomra kerülni, másrészt viszont kellene egy értelmes ellenzék, amelyiknek jó ötletei vannak, és amelyikkel már kell versenyezni.

Ugyanez volt a konklúzió az ELTE-s tanár érzékenyítéses témánál is: tudják, hogy olyan témákat erőltetnek, amelyekre az emberek nem vevők, ezért bírókat, tanárokat, azaz állami alkalmazottakat "érzékenyítenek", hogy ők, mint döntéshelyzetben lévő emberek, választói felhatalmazás nélkül az ő ideológiájuk szerint végezzék a munkájukat.

Például Angliában nincs szabad iskolaválasztás. Persze ez a magániskolákra, köztük a fizetős egyházi iskolákra nem vonatkozik. Tehát akinek van pénze, az oda viheti a gyerekét, ahova akarja, nekik mégiscsak szabad az iskolaválasztás. Az általános iskolának megfelelő szinten az egyházi iskolákban még nem magas a tandíj, úgyhogy azok a szerényebb jövedelműek számára is elérhető menekülő utat kínálnak az Angliában is megkérdőjelezhető minőségű közoktatás elől. A középiskolának megfelelő szinten viszont már brutális tandíjak jellemzők. Annyira, hogy azt országos tanulmányi versenyen előkelő helyezést elért tanulók ösztöndíja sem tudja fedezni. Az a szülő, aki az ilyen magas tandíjakat nem tudja megfizetni, második opcióként ott is a megfelelőbb környékre költözéssel próbálkozhat.

Ez igaz, a középosztályt ezzel meg tudnák szívatni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés