Összetolva

2022. június 17. 10:55

Németh Péter
Népszava
Az ellenzék nem önmagát keresi, sokkal inkább azt, hogyan képes napról napra mélyebbre süllyedni.

„Április 3-a mindenre felhatalmazást adott a hatalomnak, arra is, amire sosem kértek. Ezen azonban nem lepődünk meg; a Fidesz mindig az aktuális érdekeinek megfelelően csavargatta a törvényeket, miért lenne ez másként egy ilyen frenetikusnak kikiáltott választási győzelem után. Most például az jutott eszébe – nevesítve Kocsis Máténak –, hogy milyen jó lenne a két év múlva esedékes uniós és önkormányzati választásokat összevonni. Ehhez kiváló argumentációnak tűnik az a kétségbevonhatatlan tény, hogy egy szavazás kevesebbe kerül, mint kettő, azaz a mi jó kormányunk nem a demokrácián spórol, hanem az emberek pénztárcáját kíméli.

Mindannyian tudjuk persze, hogy ez úgy hazugság, ahogy van, mert kétségtelen, hogy olcsóbb egy ilyen megoldás, de a kormányzó pártot eleddig egy jottányit sem érdekelte, hogy milyen módon tudná olcsóbbá tenni az állam működését, sokkal inkább foglalkoztatta saját önös, hatalmi érdeke, no meg persze a párt és holdudvarának pénztárcája. Valamint az ellenfél kiszorítása a döntéshozatalból, minél inkább marginalizált helyzetbe sodrása. Nem vitás: ebben a mostani országgyűlési választás nagyot lendített; a rezsimet felfelé, az ellenzéket lefelé. Ez utóbbi, írnám, azóta is keresi önmagát, csak hát ez nem lenne igaz; nem önmagát keresi, sokkal inkább azt, hogyan képes napról napra mélyebbre süllyedni.

A Fidesz elég pontosan látja, ha teheti, még segíti is ezt a süllyedést, elemzi annak lehetőségét, miként tudna ebből még jelentősebben profitálni. Így juthatott el Kocsis Máté az ötletig: április 3-a azt mutatta meg számára, hogy ez a társaság, bármennyire mást ígért is az előválasztás, összeférhetetlen, az együttműködés halálra van ítélve, kiváltképp azután, hogy ekkora csapást mértek rájuk a választók. Vagyis újra egy akolba kell terelni őket: két év múlva ez még kevésbé lesz működőképes, mint az idén. Az ellentétek a pártok között és a pártokon belül oly mélyre hatoltak, hogy azokat lehetetlen ennyi idő alatt elsimítani.”

Kép forrása: MTI/Soós Lajos

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Összetojva az, nem összetolva.

He-he, szerintem nyugodtan írd le.
:-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés