Varga Judit: A nemzet határtalan

2022. június 16. 21:48
„A nemzetpolitika a magyar állam és magyar nemzet határainak eltéréséből fakad” – fogalmazott Varga Judit.

Csak az államnak van határa, a nemzetnek nincs – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a Lőrincz Csaba-díj átadása alkalmából Budapesten csütörtökön este.

A miniszter arról beszélt, hogy

a nemzetpolitika a magyar állam és magyar nemzet határainak eltéréséből fakad.

2010 óta szemléletváltás zajlott le, a kormány számos eszközzel segíti a határon túli magyar családokat, fiatalokat, vállalkozásokat, hogy identitásuk ne vesszen el, inkább erősödjön – mondta.    

Lőrincz Csaba, a díj névadója nemzetéért elkötelezett tudósként hatalmas szerepet játszott abban, hogy a határon túli magyarság fennmaradjon, virágzásnak induljon. A Lőrincz Csaba-díj azoknak a tevékenységét ismeri el, akik összekovácsolják a magyar összetartozás szellemét – közölte Varga Judit.    

Hozzátette: van még mit tenni, hisz egyelőre hiábavaló az a küzdelem, amely az őshonos európai kisebbségek védelméért zajlik az unióban. Varga Judit elmondta: az idei díjazott, Tárnok Balázs nagy munkát végzett többek között a Sargentini-jelentéssel kapcsolatos magyar álláspont kidolgozásakor. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a díjátadón elmondta: Lőrincz Csaba Sepsiszentgyörgyön született.

A Securitate, a kommunista Románia titkosszolgálata üldözte el szülőföldjéről az 1980-as években, így lett Budapesten kisebbségi szakértő, a nemzetpolitika alapjainak megalkotója, és a határon túli magyarság támogatója a Fideszben, a parlamentben és a Külügyminisztériumban.    

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés