Hornnal házalnak

2022. június 14. 6:46

Pilhál György
Magyar Nemzet
Míg ki nem itta magát a hatalomból, utoljára Horn volt képes egy karámban tartani a baloldalt. 

„Mint tudjuk, a Fővárosi Közgyűlés megszavazta: egy XIII. kerületi sétányt neveznek el Horn Gyuláról, az ország egykori MSZP-s miniszterelnökéről. Nem zavarta a testületet, hogy törvény mondja ki, nem viselheti közterület a nevét olyan személynek, aki önkényuralmi rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. Mint a pufajkás Horn. Az ikonhiányban szenvedő ellenzéket nyilván az motiválja, hogy – míg ki nem itta magát a hatalomból – utoljára Horn Gyula volt képes egy karámban tartani a baloldalt. 

Róla hosszabb vitát nem érdemes nyitni: az 1956-os szabadságharc ellen fegyverrel harcolt, később állampárti vezető is volt. Újabban ciklikusan elő-előáll valaki Horn Gyulával. Pár esztendeje Szabó Zsolt MSZP-s néptribun ajánlotta figyelmünkbe, mekkora korszakos tett volt Gyulától, amikor 1989-ben föltekerte a nyugati határsorompót. Annak dacára állt elő ezzel, hogy alighanem maga is tudta: másképpen volt az a sorompós sztori, mint ahogyan a szocialista történetírás megörökítette.

Még a nyitás szándékát sem a pufajkás, hanem Németh Miklós akkori kormányfő terjesztette elő Mihail Gorbacsovnál, majd ugyanő tájékoztatta erről Helmut Kohl kancellárt is. Horn csak úgy jött a képbe, hogy ő szaladt be a hírrel a televízió stúdiójába. Elvitte a show-t, ő lett »a határnyitó«. (Megjegyzem, Németországban a mai napig Németh Miklóst tekintik a nyitás hősének – dacára annak, hogy a kerítésátvágásnál már Horn fotóztatta magát a sajtóban.) 

Pár éve a sajtkukac Ujhelyi István javasolta: kapjon az Országházban egy termet „»a huszadik század egyik legkomolyabb, legnagyobb hatással bíró magyar államférfiúja«. Azzal érvelt: több mint kétszáz különféle helyiség van a Házban, miért ne lehetne az egyik Horn-terem. Orbánék helyében én a büfébe beleegyeztem volna…”

Nyitókép: MTI / Oláh Tibor

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés