A kormány törvénytelen

2022. június 10. 7:12

Bauer Tamás
Facebook
Igaz-e, hogy a választás mindig kifejezi a valóságos népakaratot? Nem.

„Önök persze mondhatják, hogy de hát megnyerték a választásokat. Ez igaz. De vajon igaz-e, hogy a választás mindig kifejezi a valóságos népakaratot? Nem, mert a választás akkor és csak akkor hű tükre a népakaratnak, ha az szabad és tisztességes, azaz ha a versengő gondolatok és eszmék egyenlő feltételekkel jutnak el a választókhoz, akik szabad, nyílt vitával alakíthatják véleményüket, végül pedig választhatnak a különböző versengő programok között. De Magyarországon nem ez a helyzet. Az eszmék, gondolatok szabad áramlása helyett a hatalom manipulált, erőszakos, hazug nyilvánossága vesz minket körül. (Novák Előd: Bagoly mondja!) Ha manipulált a nyilvánosság, akkor nem szabad a választás, ha pedig nem szabad a választás, akkor az nem fejezi ki a valóságos népakaratot, ezért aztán az ilyen választáson nyugvó kormány törvénytelen.”

A szóhasználatról lehet vitatkozni, én inkább alkotmányellenes kormányt mondtam volna. Gyurcsány állítása a lényeget tekintve azonban bizonyosan helyes. Igaza van abban, hogy az a parlamenti többség, az a kormány, amely az alapvető választási szabályok és médiakörnyezet egypárti – fideszes – átalakítása révén jött létre, kétségtelenül a választás egykor közösen megállapított szabályainak, a korábbi köztársasági alkotmánynak és választási és médiatörvényeknek önkényes átszabásával, az alkotmány- illetve törvényellenes. Nemcsak ebben van igaza, hanem abban is, hogy ezt nemcsak így látja, de az Országgyűlés plenáris ülésén ki is mondja. Jó lelkiismerettel nem vehette volna át a mandátumát, ha ezt így nem szögezte volna le.Gyurcsánynak ugyanis a DK megalakítása óta az az álláspontja – hiszen 2011-ben már lehetett látni, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz felszámolta Magyarországon a demokráciát, és autokráciát, önkényuralmat hozott létre, ahogy ezt Kornai János 2010-11 fordulóján tudományos pontossággal megállapítottba – , hogy  a DK-nak mint a demokrácia mellett elkötelezett politikai erőnek nem a kormány ellenzékének, hanem a rendszer ellenzékének kell lennie.  Ez egyébként közös álláspontunk volt és maradt.

Emlékezetes, hogy miként reagált Gyurcsány felszólalására az Országgyűlés plenáris ülését vezető Kövér László. Még egy idézet következik: »Az, hogy nem szakítottam félbe, és nem vettem el öntől a szót, ne tévessze meg a tekintetben, hogy azt higgye, hogy önnek van joga törvénytelennek nyilvánítani egy demokratikusan megválasztott kormányt. Közlöm önnel a ciklus elején, hogy önnek nincsen joga ilyet tenni.«  És tovább: »Tehát szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy ez volt az első és utolsó olyan felszólalása az Országgyűlésben – legalábbis hogyha én vezetem az ülést –, amikor Magyarország törvényesen megválasztott kormányát törvénytelennek meri nevezni.«

Az alkotmányosság talaján állva a dolgot nyilván fordítva kell látnunk. Amit Gyurcsány mondott, az az Orbán-rendszer tudományos és politikai megítélésének egyik, széles körben elterjedt változata, és egy ilyen megítélésnek az Országgyűlés plenáris ülésén való kifejtése az országgyűlési képviselők legalapvetőbb joga. Lehet, hogy Kövér László ezzel nem ért egyet, lehet, hogy sérelmesnek tartja, de házelnökként egyszerűen nincs joga ezt megtiltani.”

Nyitókép: MTI Fotó, Soós Lajos

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 142 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mégis az SZDSZ nyert idén?
Nem tudtam.

"Nem, mert a választás akkor és csak akkor hű tükre a népakaratnak, ha az szabad és tisztességes, azaz ha a versengő gondolatok és eszmék egyenlő feltételekkel jutnak el a választókhoz"

Oké. Kezdjük el a dolog megvitatását Almunia biztos nyilatkozatával.

Nem is akárhogyan, hanem tudományosan és politikailag törvénytelen. Oh la la!
Vért izzadnak azért, hogy leplezni próbálják, nincs elég választójuk.

Mikor másod-, harmadjára hallottam ezt a "törvénytelen kormány" kifejezést valamelyik DK-s beszélő fejtől, már sejtettem, hogy nemsokára az összes DK-s ezt fogja hajtogatni.

Elég bénának tűnik, de a baloldal szavazói meglehetősen igénytelen. Ha nekik ez a banda megfelelő, akkor a "törvénytelen kormányozás" is az lesz.

Azért lett negyedszerre is kétharmad, mert az ellenzék gondolatai, főleg Márki Zay előadásában, eljutottak a választókhoz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés