Elásni jött a Jobbikot, élve temetni és sikerrel járt

2022. június 10. 15:55

Paranoid Android
PestiSrácok.hu
A Jobbik mindent megtett a nemzeti minimum elemésztése érdekében.

„Az egész Jobbik-kaland végül is nem gyakorolt érezhető hatást a magyar pártstruktúrára és a választási eredményekre, hiszen mind a négy, a Jobbikkal terhelt választáson kétharmados többséget szerzett a Fidesz. Ez a politikai stratégia csak pakolgatta ide és oda a szavazókat, de végül nem vezetett egyetlen esetben sem a baloldal megerősödéséhez. 2014-ben és 2018-ban, amikor külön indultak formálisan, együtt sokkal erősebbek voltak, mint 2022-ben, amikor összefogtak. Ebben nemcsak MZP elmebaja, a háború és a többi politikusuk satnyasága játszott szerepet, hanem az is, hogy a Jobbik eredeti szavazóinak jelentős része soha nem volt hajlandó egy az egyben a liberálisokra szavazni. Erre még akkor sem volt hajlandó, amikor az MSZP ereje teljében volt. Az SZDSZ-t, minden ördög öreganyját nemcsak az MSZP politikusainak nagy része gyűlölte, hanem a párt szavazói is. Ezt az undort vitték magukkal a Jobbikra szavazva is, több választásra előre kijelölve azok eredményét. Az egy külön bravúr az ellenzék részéről, hogy ezt az érzést fenn tudták tartani nemcsak a Fidesz szavazóiban, hanem a Jobbikéban is, még 12 évvel a kormányzásuk dicstelen vége után is.

A szavazókat néhány választási cikluson keresztül benne lehet tartani bizonyos jól sikerült kommunikációs csapdákban. Ilyen volt a »harmadik út« egy rövid ideig, ilyen a radikális rendszerkritikusság különböző változatai vagy az SZDSZ által preferált ultraliberális mucsaizós magyarellenesség. Ahogy az MSZP »visszahozhatók még a kádári békeévek« hangulati kampánya is elvolt 2006-ig.

De ezekhez a kommunikációs bravúrokhoz sohasem társult kormányzati teljesítmény, az ellenzéki pártként elhasználódó próbálkozások sem voltak képesek értékelhető produkciót felmutatni. A magyar pártrendszer és politikai élet páratlan stabilitása pedig nemlétező pártoknak is megadja a lehetőséget, hogy akár két cikluson keresztül a parlamentben tartsanak magukat komolyan vevő viccpártokat. Látványosan tudja mindenki, hogy sem az LMP, sem a Párbeszéd, sem a Jobbik, sem az MSZP nem lett volna képes 2022-ben egyedül elindulni minden választókerületben komolyan vehető jelöltekkel és önállóan értelmezhető kampánnyal. A Momentum esetében is így van ez, de az összefogás mégis öt, gyakorlatilag nemlétező pártot is bent tartott, illetve bevitt az Országgyűlésbe. Jelenleg egy szélsőjobbos (Mi Hazánk) és egy ultraliberális (DK) valódi ellenzéki párt van bent a Tisztelt Házban, a másik öt csak egy gyenge vicc egyenként. Némelyiknek még egy Potocskánéja sincs.”

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az utolsó áruló kapcsolja le majd a villanyt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés