Az állam képtelen megvédeni a keresztényeket Nigériában

2022. június 6. 19:57

Hölvényi György
Hölvényi György oldala
Az Európai Parlament és az EU ebben a helyzetben nem maradhat tétlen.

„A keresztények egyik legnagyobb ünnepén történt támadás: az állam képtelen megvédeni a keresztényeket Nigériában. Pünkösd vasárnapi ünnepi szentmise közben tört rá a hívekre egy fegyveres a nigériai Owo városában található a Xavéri Szent Ferenc templomban.

A támadás mintegy ötven ember, köztük gyermekek életét követelte. Nigériában a vallási szélsőségek fegyveresei egyre nagyobb veszélyt jelentenek a keresztényekre. Az újabb támadás nem magyarázható csupán a helyi földművelő népesség és a nomád állattartók közötti konfliktussal. Ki kell jelentenünk: Az egyház legkiemelkedőbb ünnepén elkövetett támadás a keresztény hívők ellen irányult.

Az elkövető személyazonossága egyelőre nem ismert, a keresztény közösségeknek azonban évek óta hasonló támadásokat kell elszenvedniük. 2015 és 2020 között mintegy 12 000 keresztényt öltek meg a hite miatt. Bár a nigériai központi kormány ígéretet tett a terror megfékezésére, ennek nem látni valódi eredményét.

A mostani támadást Nigéria délnyugati részén követték el, amelyet eddig elkerült az erőszak. Ez aggodalomra ad okot, és a biztonsági helyzet romlását jelzi. A kormányzati jelenlét hiánya odavezetett, hogy a sorozatos brutális támadások miatt az Open Doors intézet – amely évről évre felmérést készít a világban zajló keresztényüldözés mértékéről – a keresztények számára a hetedik legveszélyesebb helynek nyilvánította Nigériát.

Az Európai Parlament és az EU ebben a helyzetben nem maradhat tétlen, nem dönthet úgy, hogy ideológiai alapon elfordítja arcát a bajbajutottaktól! Minden képviselőnek saját képviselőcsoportjában kell dolgoznia azért, hogy ebben a helyzetben az emberi jogokra oly gyakran hivatkozó EP képes legyen elismerni és elítélni a nyílt és erőszakos keresztényüldözést. Egyértelmű jelzést kell adnunk, ez európai politikusként erkölcsi kötelességünk.”

Nyitókép: MTI/EPA/Vael Hamzeh

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés