Békés Márton: Sikeres a magyar jobboldali törzsszövetség rendszere

2022. június 2. 12:18
A magyar konzervativizmus végre a maga útját járja, a jobboldali politika pedig egymás után szállítja a földcsuszamlásszerű győzelmeket, fogalmazott az NKE és a Molnár Tamás Kutatóintézet konferenciáján Békés Márton. Tudósításunk első része.

A magyar jobboldali politika érti a mai jelenségeket, fogalmazott Békés Márton a Magyar konzervatívok sikeres 30 év után című konferencián csütörtökön Budapesten. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Molnár Tamás Kutatóintézet által szervezett eseményen a XXI. Század Intézet igazgatója hangsúlyozta, a konzervativizmusnak mára vannak felkent hősei, kanonizált művei, intellektuális erőtere, amelyeket konszenzus övez. 

A magyar konzervativizmus végre a maga útját járja, mondta, leszögezve, „nagy vízgyűjtőterülettel rendelkező kulturális erőről” van szó. A ’90-es években megkezdett konzervatív gondolkodás mára jelentős eredményeket hozott Magyarországon. A marxizmus hosszú árnyékot vetett maga után, ezért e gondolkodási folyamatban szükség volt gondolatimportra is, mások mellett Roger Scruton műveinek megismerésére és megismertetésére. Hasonlóképpen szükség volt történetpolitikai áttörésre is, amelynek kiemelkedő intézményévé a Terror Háza Múzeum vált. Bethlent idézve ugyanakkor azt is hangsúlyozta, a konzervativizmus nem pártprogram, hanem világnézet.

Jobboldali reneszánsztól konzervatív korszakig című előadásában Békés Márton arra figyelmeztetett,

a kulturális hatalom erősebb, mint a politikai hatalom, így eshetett meg, hogy 1990 és 2010 között a jobboldal – ahogy arra Kövér László is több alkalommal utalt – kétszer lehetett kormányon, hatalmon azonban egyszer sem. 

A 2002-es jobboldali választási vereség után azonban a magyar jobboldal politikai értelemben is újjászervezte magát. Ekkor történt a Fidesz néppártosodása, történelmi szövetségkötése a Kereszténydemokrata Néppárttal, majd a szociális népszavazáson aratott győzelem, sorolta Békés, majd emlékeztetett: a hazai jobboldali politika „azóta pedig egymás után szállítja a földcsuszamlásszerű választási győzelmeket”

Előadásában Békés Márton a mai magyar viszonylatot értelmezve létező jobboldali törzsszövetségről beszélt, amelyben minden jobboldali „törzs” megőrizheti saját identitását és világképét, a cél azonban közös, aminek elérése érdekében

sikeres együttműködés jellemzi e „törzsszövetség” tagjait. 

A magyar konzervativizmus már akkor nemzeti volt, amikor az Egyesült Államok a mai határai között még nem is létezett, figyelmeztetett, hozzátéve, a friss, nemzeti-konzervatív amerikai irányultság üdvözlendő, de nincs szükségünk arra, hogy átvegyük, mivel az már régen a miénk. Fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy minden nemzet a saját képére formálja a konzervativizmust. 

A Kommentár folyóirat főszerkesztője visszatekintve felidézte, a magyar nemzeti konzervatív erők mindig a külsőleg irányított progresszióval kényszerültek felvenni a harcot, olyan külső erőkre utalva, amelyek uralni akarták hazánkat. „A talajcsere árán is megvalósított progresszióval szemben a célunk az, hogy Magyarország Magyarországról kormányzott magyar ország maradjon”, zárta gondolatait Békés Márton. 

Nyitókép: Mandiner

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés