Ítéletet hirdettek a Johnny Depp kontra Amber Heard perben

2022. június 1. 21:44
Az esküdtek szerint Amber Heard hazudott, így 15 millió dollárt kell fizetnie.

A Johnny Depp és Amber Heard közötti perben ítéletet hozó héttagú esküdtszék hathetes tárgyalás és kevesebb mint három nap tanácskozás után hozta meg döntését – számolt be az Index.

Az esküdtek az első ügyben Johnny Deppnek adtak igazat, kimondták, hogy a Washington Postban megjelent, bántalmazásról szóló cikket Amber Heard jegyezte, annak állításai pedig hamisak voltak és alkalmasak arra, hogy a színésznő komoly erkölcsi és anyagi kárt okozzon volt férjének. Továbbá kimondták, hogy Amber Heard kifejezetten rosszindulatú szándékból cselekedett.

Depp sikeresen bizonyította állításai igazát,

Amber Heardnek 15 millió dollárt kell fizetnie.

A színésznőnek azonban sikerült megnyernie az egyik ellenkeresetét, így 2 millió dollárt kap.

Előzmények: (Részlet a Johnny Depp kontra Amber Heard – miről szól valójában Hollywod legújabb botránya? című cikkünkből)

A per felperese Johnny Depp, 50 millió dollár kártérítésre perli volt feleségét, Amber Heardöt – aki viszont Deppet perli 100 millió dollárra.

Depp arra alapítja keresetét, hogy a volt felesége által 2018 decemberében a Washington Postban írt cikk gyakorlatilag megsemmisítette az ő karrierjét, és hatalmas anyagi veszteséget okozott neki. Mi is volt ez?

A botrányt kirobbantó cikk

2018 decemberében a The Washington Post egy Heard által írt véleménycikket tett közzé; a címe: „Amber Heard: Felszólaltam a szexuális erőszak ellen – és szembenéztem kultúránk haragjával. Ennek meg kell változnia”. 

A cikkben Heard kijelentette: „Két évvel ezelőtt a családon belüli erőszakot képviselő közszereplővé váltam, és rám zúdult a kultúránk haragjának teljes ereje azokkal a nőkkel szemben, akik felszólalnak. [...] Abban a ritka nézőpontban voltam, hogy valós időben láthattam, hogyan védik az intézmények a bántalmazással vádolt férfiakat”. Azt is elmondta, hogy ennek következtében elvesztett egy filmszerepet és egy globális divatmárka reklámkampányát.

A „Metoo”-szál

Heard cikke a „Metoo”-mozgalom egyik jeles mozzanata volt, amely rá kívánt mutatni, hogy férfiak a hatalmukkal visszaélve nőket bántalmaznak (a mozgalom a 2017-es évben Harvey Weinstein producer áldozatai kapcsán robbant ki). A mozgalom egyes képviselői szerint a társadalom általában egy patriarchális, elnyomó rendszer, amelyben a férfiak alávetettségben tartják és kizsákmányolják a nőket. Ez a mozgalom azóta is nagyon jelentősen határozza meg az Egyesült Államok médiáját és politikáját, és a „rendszerszintű rasszizmus” mellett a „rendszerszintű patriarchátus” is széles körben elfogadott lett (fő ellenségképként kitűzve a fehér, heteroszexuális férfiakat – ideáltipikus képviselőként Johnny Deppet). 

Depp karrierje megtört

A cikket követően Depp 1984 óta folyamatosan emelkedő karrierjének szinte egyik pillanatról a másikra vége lett. 2017-ben még a Karib tenger kalózai legújabb részében és a Harry Potter spinoff-filmekben láthattuk – 2021-ben pedig Johnny Puff, egy madár hangját adta egy „Puffins Impossible” c. TV sorozatban, amely néhány rajzolt kismadár és egy rozmár kalandjairól szólt (ennek egyébként készül a folytatása…).

Nyitófotó: Heard és Depp a tárgyalóteremben (Steve Helber / POOL / AFP)

Összesen 94 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés