Az én két fillérem a Pesti TV-hez…

2022. május 31. 14:21

Jeszenszky Zsolt
PestiSrácok.hu
Szóval én is bedobom a két fillért, hozzáfűzöm a magam kis szösszenetét a témához.

„Magyarul nem igazán használjuk ezt az angolban igen elterjedt kifejezést (»to put in my two cents« – vagy »mytwo cents’ worth«), amikor a saját rövid, személyes véleményünket fűzzük hozzá valamihez. A kifejezés egyébként bibliai eredetű: Márk evangéliumának 12. fejezetében, a 41-44. igeversekben találjuk a példát, amikor Jézus ül a templomi persellyel szemben, és nézi az adakozókat, köztük az özvegyasszonyt, aki csak két fillért dob be. Az angol innen emelte be a kifejezést a köznyelvbe, némileg más értelmezéssel.

Szóval én is bedobom a két fillért, hozzáfűzöm a magam kis szösszenetét a témához, amiről persze már valószínűleg nagyjából mindenki megírt, elmondott mindent, mivel ezekben a napokban elég sokan pörögnek rajta. Ami nyilván hamar elmúlik, minden csoda három napig tart (csak hogy megint a Bibliát idézzem). Tulajdonképpen meglepő is, hogy ahhoz képest, hogy senki nem nézte a televíziót, mégis mennyit foglalkoznak, mekkorát örömködnek ellenzéki oldalon a bezárásán.

Jelen írás korlátozott terjedelme miatt rengeteg dologra nem tudunk kitérni, de a nézettségről azért pár szót muszáj ejteni. Leginkább azt, hogy van a Nielsen-mérés, amely – elvileg – mutatja, hogy mennyien néznek egy-egy csatornát, műsort a televízióban. Ez a mérés ugyan nem teljes kamu – de majdnem. És nem, ezt nem én mondom, hanem már sok-sok évvel ezelőtt megmondta az akkoriban az egyik legnagyobb közvélemény-kutató cégnél dolgozó régi barátom. Nagyjából úgy működik a rendszer, hogy kb. 1120 háztartásban elhelyeznek egy »set-top box«-nak nevezett kütyüt, egy elektronikus mérőműszert, amely rögzíti, hogy az adott háztartásban mikor, melyik csatornát nézik. Az 1120 fős panel a teljes magyar lakosságot hivatott demográfiailag leképezni. A készüléket befogadó, a mérésben résztvevő háztartásokat némi jutalmat kapnak: Trófea-grill típusú »egyet, amennyit csak akar« vacsorák vagy hasonló ösztönzők garantálják… leginkább azt, hogy elsősorban egy bizonyos típusú nézőközönség legyen felülreprezentálva; az ingyenvacsorákra fogékonyak zömmel a kereskedelmi TV-k bulvárműsorait fogyasztják.”

Kapcsolódó

Megszűnik a Pesti TV

Már csak május végéig készítenek műsorokat. Bővebben...

Nyitókép: Facebook 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

lelkes nézői lettünk volna a Pesti TV-nek, ha foghattuk volna. UPC Direct-ünk van, tányéron jön a jel. HBO-tól Cinemax-ig mindent tartalmazó csomagunk van, a Pesti TV NEM volt benne.

Nagyon sajnálom. Addig néztem a Keménymagot, míg a Velkovicsé volt. Azóta hiányoznak a Hír Tv-ből.

Magam néztem a Jeszi műsorát. Szerintem jó volt.

Kösz, igen, de az gürcösebb.

A
médiát illetően Orbánnak soha sem volt életképes stratégiája.......miként nincs kultúrpolitikája sem.

Kösz, meg fogom kísérelni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés