Az elmúlt években két esetben váltottam ki a haladók lenácizásig fajuló hisztériáját

2022. május 29. 10:55

Schiffer András
Facebook
Engem is meglep.

„Engem is meglep, de az elmúlt években két esetben váltottam ki a haladók lenácizásig fajuló hisztériáját. Amikor az euró-bevezetés tervét és amikor a tényellenőröket kritizáltam.”

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 144 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Még jó, hogy nem fasisztáztak:
„A fasiszta mozgalom maga is aránytalanul zsidó mozgalom volt – tehát a zsidók arányaiban nagyobb részét alkották a pártnak, annak egész történetén keresztül, mint az olasz lakosság. 1938-ra a pártnak 10,215 felnőtt zsidó tagja volt.” (Amikor Olaszország teljes lakosságából körülbelül 47,000 volt zsidó.) „Mussolininek több zsidó munkatársa volt, így a kedvenc és legbefolyásosabb szeretője, Margherita Sarfatti. Róma főrabbija hivatalos áldásában részesítette Mussolinit, aki (olasz támaszponton) segítette a cionista haditengerészet kifejlesztését, mint a brit imperializmus elleni manővert.”
Forrás: Stanley G. Payne: A History of Fascism, 1914-1945, The University of Wisconsin Press, 1995, 240.old.

"Schiffer: Az euró sürgetése nettó hazaárulás"

Azért annyit hozzátennék, hogy ez így önmagában elég erős felütés, hogy aki az euró bevezetését szorgalmazza, az nettó hazaárulást követ el. Nyugodtan mondhatta volna azt, hogy az euró összességében nem kedvez nekünk, esetleg kifejthette volna egyesével, mik az előnyei az eurónak, és mik a hátrányai, mik a kockázatai az euró bevezetésének.

Van ugyanis előnye. Elsősorban az árfolyam ingadozásból eredő problémák kiküszöbölése, illetve, hogy a Eurós országokkal a külkereskedelemben megszűnne az átváltás költsége, és az árfolyam ingadozásból fakadó kockázatok (németekkel).

A hátránya is számos. Nagyon beszűkül a monetáris politika, a jegybank mozgástere. Az elszálló államadósságot látva a görögöknél, az olaszoknál, szinte lehetetlennek tűnik megállítani, ugyanis egész egyszerűen nem lehet semennyit sem elinflálni ebből. Az euróhoz nagyon fegyelmezett költségvetés kell, és nálunk főleg a baloldal ebben nagyon rosszul teljesített. Ezért is kockázatos az euró bevezetése.

Azzal a véleménnyel sem értek egyet, hogy az euró bevezetése pusztán gazdasági kérdés. Az önállóság, a szuverenitás nem igazán gazdasági kategória, még gazdaságpolitika kategóriának sem mondanám.

A szuverenitás alapvető nemzeti törekvés, lásd a Brexit esetét. Összességében lehet, hogy a britek gazdasági szempontból nem jártak jobban a kilépéssel, de jogos volt részükről az igény, hogy megszabaduljanak Brüsszel mindenbe belepofázó, a nemzetállami szuverenitást lépésről lépésre felszámoló politikájától. Minket is a gazdasági előnyök tartanak csak bent az EU-ban, nem az integráció utáni olthatatlan vágy.

Az elitegyetemek lejjebb vitték a felvételi követelményrendszert, de nem teljesen hülyék, az egyetem elvégzését már nem tették könnyebbé. Ezért is hullanak ki a kvótanégerek jóval nagyobb arányban pl. a Harvardról.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés