A 444-es propagandistáknak is kiderült egy nap alatt, hogy van extraprofit

2022. május 28. 12:36

Deák Dániel
Facebook
Tegnap még úgy volt, hogy egyáltalán nincsen.

„Haladunk: tegnap még úgy volt, hogy egyáltalán nincsen »extraprofit«, de mára kiderült a 444-es propagandistáknak is: mégis van egy kis elvonható extra… ”

Kép forrása: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tévedés, hogy csak a marxi közgazdaságtan ismeri az extraprofit fogalmát, amely nem más, mint az átlag feletti profit egyes cégeknél, a megváltozott piaci körülményeknek kihasználásával.

"Az angolul windfall tax-nak nevezett adót jellemzően a piaci körülmények miatt előállt, előre nem tervezett nyereségre szokták kivetni, emiatt a váratlan nyereséget terhelő adónak szokták nevezni. Ilyen adót vetett ki a napokban az energiacégekre Nagy Britannia is. Amint arról Rishi Sunak, brit pénzügyminiszter beszélt, az elszálló olaj- és gázárak miatt az energetikai szektor extraprofitot termel, amiből a nehéz helyzetbe jutott családokat fogják támogatni. A The Guardian cikke szerint a pénzügyminiszter bejelentette, hogy ideiglenesen 25 százalékos adót vetnek ki az energetikai cégek extra nyereségére. Vagyis az új adót az extraprofitot zsebrevágó olaj- és gázipari vállalatok nyereségére vetik ki.

Miután a versenypiac a liberális eszmével ellentétesen nem tökéletes, keletkeznek olyan helyzetek – mint például a mostani – amikor a vállalatok az előre nem tervezett profitjuk jelentős részét a fogyasztók kárára zsebelik be, ezt a nyereséget tekintik nyugaton is extra profitnak és szoktak rá adót kivetni (windfall tax)."
https://www.vg.hu/vilaggazdasa..

Ezekben az esetekben az extra szó mennyiségi jelzőként jelentkezik. Ehhez hasonló az is amikor nagy mennyiséget betárolnak, amikor olcsóbb és hiány keletkezik, amely dráguláshoz vezet.

"A BBC ennél is egyszerűbben igyekszik elmagyarázni az adó lényegét. A rendkívüli adó egy egyszeri közteher, amelyet a kormány szab ki egy vállalatra. Az ötlet lényege az, hogy megcélozzák azokat a cégeket, amelyeknek volt szerencséjük olyasmiből hasznot húzni, amiért nem tettek semmit – más szóval egy váratlan eseményből profitálnak. Példaként hozzák fel az energiacégeket, amelyek sokkal több pénzt kapnak az olajért és a gázért, mint tavaly, részben azért, mert a kereslet nőtt, ahogy a világ kilábal a járványból, részben pedig az ukrajnai orosz invázió miatti ellátási aggályok miatt."
https://www.vg.hu/vilaggazdasa..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés