Még nem elég

2022. május 26. 9:13

Hargitai Miklós
Népszava
Szimbolikus-e, hogy az új kormány legelső intézkedése saját hatalmának megtöbbszörözésére irányul?

„Szimbolikus-e, hogy az új Orbán-kormány legelső intézkedése saját hatalmának megtöbbszörözésére irányult? Ha közelebbről megvizsgáljuk, egyszerre jelképes és tartalmi lépés.

Jelképes abban az értelemben, hogy nyilván kijelölte a következő négy éves ciklus fő irányát: a hangsúly a mozgástér – Orbán Viktoré, nem az országé – folyamatos kiterjesztésén lesz, mindenki másnak a rovására, adott esetben akár az országéra is. Ami pedig a tartalmat illeti: van itt egy kormányzat, amely tizenharmadik éve kétharmados, alkotmányozó többséggel irányítja az országot, valódi ellenerő nélkül. Az ellenzék szétforgácsolt és erőforrás-hiányos, az állam és a hatalomgyakorlás intézményeit (az alkotmánybíróságtól a számvevőszéken át a titkosszolgálatokig) a kormány tartja a kezében, a parlamenti többség történelmi léptékben is példátlan módon szolgálja ki a viccesen végrehajtó hatalomnak nevezett kormánygépezetet – és ez még mindig nem elég.

Nem elég azzal együtt sem, hogy 2015 óta migrációs veszélyhelyzet van, és hogy 2020 óta rendeleti kormányzás folyik. Nem elég, pedig a média kétharmadát a Várból kézivezérlik, a közmédia megszűnt, a közösségi médiában pedig a pénzük (a pénzünk) segítségével marginalizáltak mindenki mást. Nem elég, pedig a határon túli magyarság összes intézményét ugyanúgy gyarmatosították, mint a határon inneni magyarság intézményeit. Nem elég, pedig ott vannak a szomszéd országokban és Nyugat-Európa számos pártjában mecénásként, sajtómágnásként, háttérhatalomként.”

Nyitókép: MTI / Mohai Balázs

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Baszod alássan Harghita-i, miért nem nyertetek választást.
Azt ígértétek, hogy mindenkit börtönbe zártok, jogellenesen megváltoztatjátok az Alkotmányt és elveszitek az emberek vagyonát, mármint amelyiktől jónak látjátok.
A fidesz ennek a töredékét nem teszi veletek (sajnos).
Menjél anyádba nyávogni!

A Népszava még él?

Ő maga mondja, hogy az ellenzék szétforgácsolt. Mondjuk, mi is látjuk, nap mint nap adják ennek tanúbizonyságot.
Akkor mit is akar ez a jóember?

Milyen jó is egy háború, nem?
A pénzügyi válságok, összeomlások, no meg a pandémia után egy másik nagy mulatság, ami pont hiányzott.
Ez a Hargitai buta, vagy gazember-e?
Vagy esetleg mindkettő.

Ésszerű, hogy vészhelyzetben, jogilag megalapozott határok között a kormány gyors intézkedéseket hozhasson. Ezért ennek semmi köze a "diktatúrához", vagy a kormány "túlhatalmához".

Háborús veszélyhelyzetet háborús veszély esetén kell bevezetni. Nem olyan bonyolult ez.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés