A vétóról

2022. május 26. 08:58

A vétó nem a kekeckedés eszköze, hanem az együttes álláspont megtalálásának a módja.

2022. május 26. 08:58
null
G. Fodor Gábor
Origo.hu/888

„Hogy ne legyen embargó, ehhez (is) kell a vétó.

De a vétó nem a kekeckedés eszköze, hanem az együttes álláspont megtalálásának a módja.

Azért kell együttes álláspont, mert mindenki érdekét kifejezésre kell juttatni. Ez az Európai Unió értelme. A nagyobb nem nyomhatja el a kisebbet, a hatalmas az erőtlent. Mindenki szava és érdeke ugyanannyit ér.

A vétóban, mint eljárásban sűrűsödik össze tehát az Európai Unió értelme és célja.

Rendre felmerül azonban a vétó eltörlésének a szándéka. Azok erőltetik, akiknek kellemetlen az ellenvélemény. A nagyok és a hatalmasak. Túl azon, hogy a vétó eltörléséhez mindenki akarata – tehát együttes álláspont – kell, ezért maradni fog a vétó, a szándék mégis árulkodó: érvényesüljön az erősek érdeke, ne legyen ellenvélemény.

A következmények riasztóak, az elindított események láncolata pedig visszafordíthatatlan változásokat eredményezhet. Bár senki se gondolta, hogy elképzelhető, a Brexit mégis megtörtént.

A veszélyek tehát valóságosak, a könnyű feloldás reménye pedig illúziónak tűnik.

Ha ugyanis a vétót kilökjük a szerkezetből, akkor maga a szerkezet, annak értelme, célja, az abban való részvétel indoka is megváltozik. A maga nyerseségében válik látható, hogy csak a nagyok és erősek akarata számít és a császár meztelen.”

Nyitókép: John Thys / AFP / POOL

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Házam Hazája
2022. május 26. 22:28
A vétó az egy tégla. Ha kell építesz vele, ha kell bedobod az ablakon.
Polgári attitűd
2022. május 26. 15:40
"Azért kell együttes álláspont, mert mindenki érdekét kifejezésre kell juttatni. Ez az Európai Unió értelme. A nagyobb nem nyomhatja el a kisebbet, a hatalmas az erőtlent. Mindenki szava és érdeke ugyanannyit ér." Kár, hogy belföldön a kormány már nem ennyire finnyás. Kussoljon mindenki, mert 2/3, osztjónapot.
Takagi
2022. május 26. 14:55
A vétó a jogállamiság eszköze.
Pelso j.
2022. május 26. 13:35
te akarod megmondani, hogy mi az Európai Unió értelme és célja? te akarod most szalonképessé tenni a hazudozáson, csúsztatásokon alapuló esetleges vétót? Tényleg azt hiszitek, ill akarjátok elhitetni itthon, hogy odakint nem látnak át rajtatok....?:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik