Embargó

2022. május 26. 14:39

Bogár László
Magyar Hírlap
Több milliárd eurónyi beruházás kellene, hogy Európa átálljon az orosz energiától független módra.

„Az egyre inkább kiterjedő és elmélyülő világháború leglátványosabb aktív zónája az orosz–ukrán véres összecsapás, de messze nem ez a legnagyobb veszteségekkel járó frontszakasz. Sőt, ez inkább csak arra szolgál, hogy horrorisztikus spektákulumként elfedje a sokkal nagyobb és mélyebb pusztítást, ami a szankciók és embargók következményeiként teljesedik ki néhány éven belül, és ami Európát olyan mértékben roncsolja szét, ahonnan már csodával határos lenne a visszatérés, ha és amennyiben ez egyáltalán értelmezhető marad még. Érdemes lenne tehát kissé eltöprengeni azon, hogy vajon miért gyorsulhatott így fel Európa rituális öngyilkossága.Az európai keresztény, fehér ember lelki, erkölcsi, szellemi talapzatának megrendülése már régóta tart. Az elmélyülő és most már visszafordíthatatlan népesedési lejtő például fél évszázada jelzi, hogy Európa nem akarja már folytatni létét. A migráció, a klíma és a vírus is már valójában olyan globális háború nyitányát jelentették, melyekkel a nem létező főhatalom azt tesztelte csupán, hogy maradt-e még egyáltalán védekezőképesség a fehér ember kultúrájában. És mivel örömmel tapasztalta, hogy nem, nem maradt, megnyugodva robbanthatta rá Európára a nyílt és véres háborút, hisz ahogy előre látható volt, nemcsak nem tiltakozik, nem védekezik az európai keresztény, fehér ember, hanem összességében inkább még lelkesen segíti is önmaga kivégzését. Ezt elemi szinten is jól jelzi az olajembargó ügye, de valójában az egész szankciós rendszer.

Az elmúlt két hónap egyértelművé tette, hogy Oroszország számára semmiféle kárt nem lehet ilyen módon okozni, mert egyfelől minden energiahordozó, élelmiszer és nyersanyag, amelyeknek importját Európa most azért tagadja meg, hogy ezzel ártson az »orosz agresszornak« azonnal gazdára talál a világ más régióiban, sőt az ebből eredő feszültségből és bizonytalanságból adódóan az emelkedő árak miatt Európa szankciói kifejezetten javítják Oroszország erőforrásegyenlegét. Vagyis az a magyarázó ideológia, hogy Európa azért hoz áldozatot, mert ezzel gyengíti Oroszországot és ebből adódóan erősíti Ukrajnát, vagyis magas szintű erkölcsi tartásról tesz tanúbizonyság, nettó idiotizmus, mert ezzel éppen ellenkező hatást ér el. Ráadásul a történet igazán lényeges része csak ezután következik majd, mert ezzel Európa nem csupán egy egyszeri aktusként tesz tökéletesen értelmetlen bohózatba illő kísérletet arra, hogy erkölcsi emelkedettségként tüntesse fel degenerált önpusztítását.”

Nyitókép: Alexander Galperin / Sputnik / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mit kell akarni, mit tettek a lengyelek, a baltiak, a skandinávok?

Európának egyetlen értelmes útja lehetett volna: normális kapcsolatot ápolni Oroszországgal. Milyen veszélyt jelenthetett volna egy normálisan összetartó, 500 milliós Európára a 140 milliós Oroszország? Kölcsönös érdekek mentén, az európai tudományos, technológiai tudás és az orosz nyersanyagok nagy eredményeket hozhattak volna. Viszont ez az, amit az USA mindenáron meg akar akadályozni, és most az ukránokat eszköznek használva tesz is érte. Mert egyébként maradhatna és játszadozhatna a saját homokozójában a két óceán között.

Európa valóban elvtelenül pucsít, de az USA-nak. Ráadásul szembe menve saját érdekeivel, kultúrájával, hagyományaival. A magát szüntelenül fényező, saját nagyságát belső hatalmaskodással imitáló EU világpolitikailag nulla, impotens. Az általa támogatott Zelenszkij, egy USA báb pofátlanul beszél európai vezetőkkel, követelőzik, zsarol, ezek meg tűrik. Ez jelképezi ma az EZ szánalmas állapotát.

Putyin nem képzel semmilyen Európát, szemben az USA-val, amelynek vannak erről elképzelései, de azok nem Európa javára szólnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés