Véres kobalt jöhet?

2022. május 25. 17:28

Elfogadhatatlan az olyan nyersanyagbeszerzés, amely összefüggésbe hozható emberéletek kioltásával.

2022. május 25. 17:28
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli
Vasarnap.hu

»Elég a véres olajból! Békét, megújulókat!« – vetítette a Greenpeace a Képviselői Irodaházra öles betűkkel és megfelelő mennyiségű energia felhasználásával, mondván, az eleve klímagyilkos olaj embargójának blokkolásával Orbán Viktor »szégyent hoz minden magyarra«.

Oké. Fogadjuk el, hogy a Greenpeace akkor lenne boldog, ha nulla mennyiségű fosszilis energiahordozó és zéró atomenergia felhasználásával, az anyaföldből organikusan kisarjadó szélturbinák és naperőművek, valamint fényevő traktorok segítségével működtetnénk 2022-es mindennapjainkat. Továbbá nyugtázzuk, hogy morálisan elfogadhatatlan minden olyan nyersanyag vagy árucikk beszerzése, amely akár csak áttételesen is összefüggésbe hozható emberéletek kioltásával. Tiszta sor.

Kérdés, láthatjuk-e valahol esetleg az »Elég a véres avokádóból!« feliratot is.

Mégiscsak egy eleve kevéssé környezetbarát csemegéről van szó, amelyről – az olajjal ellentétben – bármely pillanatban különösebb megrázkódtatás nélkül le tudna mondani bármely európai nemzetgazdaság. Az pedig évek óta köztudott tény, hogy kereskedelméhez egészen konkrétan vér tapad: Mexikóban akkora biznisz az avokádóexport, hogy drogkartellek egész sora terjesztette ki tevékenységét az erőszakos földfoglalásra és az erdőirtásra. Emberrablások, brutális gyilkosságok, területek elaknásítása, ilyesmik –fényfestős Greenpeace-akcióknak azonban nyoma nincs.

Aktuálisan a szervezet angliai honlapján egy főzőbanános-kókusztejes étel köreteként virít egy avokádó, gusztusosan felszeletelve; még receptet is kapunk hozzá (a valamirevaló klímavédő ismérve, hogy nem vesz a szájába olyan főételt, amelynek legalább három összetevőjét nem a világ másik feléből kellett beszállítani).”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. május 26. 10:10
Nyugatnak barmit szabad, csak masoknak nem
Vakfolt
2022. május 26. 08:49
"az eleve klímagyilkos olaj embargójának blokkolásával Orbán Viktor szégyent hoz minden magyarra." Nagyon kemény ez a csapat.
pollip
2022. május 26. 06:53
Miért nem a palagáz ellen szólalnak fel? A kitermelése és európába szállítása nagyon környezetszennyező! Ja, az a gazdié!
Harula
2022. május 25. 21:05
Jó cikk. Grinpísz meg ugyanolyan megvásárolt csürhe mint az összes ilyen szervezet. A saját aktivistáikat is nagy ívben basszák át. Kb már a felettük levő szintet sem érdekli a környezetvedelem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik