A fontos különbség ukrán menekültek és illegális migránsok között

2022. május 23. 13:41

Kovács Zoltán
Scoop
A liberális szakértők újabban rendre összemossák az Ukrajnából menekülőket a migránsokkal.

„A migrációs válság 2015-ös kezdete óta Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya olyan bevándorlási politikát folytatott, ami minden nemzetközi egyezménynek és szabályozásnak megfelel. Akinek menedékkérelmet nyújt be, és azt elfogadja a magyar állam, az menekültstátuszt kap Magyarországon. A folyamat egyszerű: a kérelmet a magyar nagykövetségeken lehet benyújtani, aki megkapta menekültstátuszát, az beléphet Magyarországra. 

Van azonban egy fontos részlet ezzel kapcsolatban. A nemzetközi szabályozáshoz igazodva az illetőnek az első biztonságos országban kell benyújtania a menedékkérelmet. Magyarország is ehhez alkalmazkodik. Amikor egy bangladesi állampolgárságú Magyarország déli határán kérvényezi a menekültstátuszt, akkor az némi gyanakvásra adhat okot. 

Minden józan gondolkodású ember beláthatja: lényeges különbség van aközött, hogy nagyszámú, többnyire afgán és szír fiatalember érkezik a magyar-szerb határra a Közel-Keletről, valamint aközött, hogy nők és gyermekek menekülnek a szomszédos Ukrajnából. Magyarország az első biztonságos ország, amit elérnek, így hát morális kötelességünk, hogy ennek megfelelően segítsünk nekik. 

Magyarország migrációs és menekültpolitikája tehát nem egy »migrációs apartheid«. Ez egy olyan rendszer, ami a nemzetközi szabályokat maradéktalanul tiszteletben tartja, és ami ennél is fontosabb: a józan észen alapul.”

Nyitóképen: Migránsok Röszkén. Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Helyes a bőgés, oroszlán!
Az afgánok a magyar megszálló zászlóalj elől -akik a demokrácija fáklyáját vitték el a zafganisztánba -menekültek, a zukránok meg továbbmennek Nyugatra.

Ott a válasz a posztban. Figyeld meg gondosan a térképedet, amit a tanítónénitől kaptál, és észre fogod venni, hogy Magyarország Szíriával nem határos, Ukrajnával meg igen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés