Tanulatlannak kuss?

2022. május 20. 18:58

Francesca Rivafinoli
Vasarnap.hu
Szórakoztató, hogy ugyanazzal az ötlettel áll elő a CEU, mint 2014-ben az akkori Jobbik.

„Felmérés készült az évekkel ezelőtt szívszaggató módon elüldözött, ám rejtélyes módon jelenleg is a Nádor utcában viruló CEU Demokrácia Intézetének megrendelésére, melynek keretében egy roppant demokratikus kérdést is feltettek: »Mennyire értene egyet Ön azzal, hogy csak azoknak legyen szavazati joguk, akik elvégezték az általános iskolát?«

Egyrészt szórakoztató, hogy ugyanazzal az ötlettel áll elő a CEU, mint 2014-ben az akkori Jobbik, majd 2017 óta következetesen Dúró Dóra (nyilvánvalóan nincs helye finnyáskodásnak és antirasszizmusnak, ha vélt Fidesz-szavazóktól kéne megvonni a választójogot), másrészt a felvetés eleve értelmezhetetlen, tekintve, hogy a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya is rendelkezik az általános és egyenlő választójogról, plusz az Európai Unió Alapjogi Chartája is előírja ezt az európai uniós választások vonatkozásában. Magyarország mindennek mintaszerűen megfelel, ahogy az rendes jogállamhoz illik – erre jön a fényességes demokráciabajnok CEU, és kelti a hangulatot, hogy nem ártana-e itt esetleg némi jogfosztás. Nem kéne-e kitagadni az ország politikai közösségéből egy eleve marginalizált csoportot.

Ezzel együtt a válaszadók egyáltalán nem idegenkedtek a gondolattól: a kormánypártiak 59 százaléka, az ellenzékieknek pedig egyenesen 68 százaléka pártolná az iskolázottsági cenzust; utóbbiak többnyire abban a szilárd meggyőződésben, hogy az aztán valóságos csodafegyver lenne a Fidesz ellen. Hiszen hogy megcsappanna mindjárt a szavazótábora!

Akkor lássuk a tényeket. 2011-ben 417 ezer, 2016-ban 270 ezer 15 év feletti magyarnak nem volt alapfokú végzettsége, tehát kiindulhatunk abból, hogy számuk mára tovább csökkent, nem is kevéssel. Különös tekintettel arra, hogy többségük már 2016-ban is a 75 év feletti korosztályba tartozott; ők egyébként tipikusan azok, akik a háború alatt voltak általános iskolás korúak, majd esetleg még jól ki is lettek telepítve, hogy azután végigdolgozzák egész életüket, apránként kapaszkodva felfelé, netán felnevelve néhány első generációs értelmiségit. Ne tegyünk nagyobb összegeket arra, hogy tájékozatlanabbak és ostobábbak, mint egy mégoly jóravaló, most érettségiző ifjúdékás.

Nagyságrendileg tehát mostanra (konzervatív becsléssel) 150-170 ezer körüli iskolázatlan választópolgárt feltételezhetünk, akik közül mellesleg 18 ezren jelenleg is foglalkoztatottak, azaz adófizető, GDP-t termelő munkásemberek – nem biztos, hogy lényegesen megvezethetőbbek, mint egy nyolc osztállyal rendelkező, ámde sajnos le- és szétcsúszott alkesz. És nem biztos, hogy kevesebb joguk van beleszólni a parlament összetételébe, mint egy gyerekkora óta Angliában élő elsőszavazónak.”

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akármilyen cenzus sem változtat azon, hogy a szavazással inkompetens tömegek hoznak döntéseket. De nincs ezzel semmi baj, ha ez az ára annak, hogy ne eszement diktátor kormányozzon, vagy a politikai döntések ne véres polgárháború által szülessenek.
A CEU akciója egyáltalán nem meglepő. Ugyanis a liberális demokrácia korlátozott demokráciát jelent. Az az elve, hogy kell lenni egy elitnek, illetve egy elit által uralt intézményrendszernek, amely felülbírálja/blokkolja a buta tömeg döntését, ha az rosszul szavazott. Ezzel viszont az a gond, hogy az az elit olyan kurva messze áll a tömegek által megélt valóságtól és problémáktól, hogy végül nemhogy megoldást nyújtana, hanem maga is a probléma legsúlyosabb részévé válik.

Meg ugye az alapvetés az, hogy ne szavazzanak olyan emberek, akiknek fogalma sincs arról, hogy mire szavaznak, de egyáltalán nem biztos, hogy az alacsonyabb végzettségűek közül mindenki fogalmatlan, afölött meg mindenki a téma szakértője. Ha tényleg azt azt szeretnénk, hogy csak az döntsön, aki tudja is, hogy miről szól a választás, akkor szerintem az egyetlen elfogadható megoldás egy szintfelmérő beugró teszt íratása lenne, például ilyen, előre közreadott kérdésekkel: "ki a köztársasági elnök? ki X pártnak az elnöke?" és így tovább. Aztán a szavazatát súlyoznák a helyes válaszok arányával. Nyilván ilyen se lesz, és ezzel is vissza lehetne élni, de szerintem ez az egyetlen elfogadható cenzus.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés