Oroszország szombaton leállítja a gázszállítást Finnországba

2022. május 20. 18:29

Jukka Leskelä, a Finn Energiaipari Szövetség elnöke közölte, hogy nem számítanak ellátási problémákra a nyáron, „őszig, illetve télig pedig még sok idő van”.

2022. május 20. 18:29
null

Oroszország május 21-én leállítja a gázszállítást Finnországba a két fél között amiatt kialakult viták nyomán, hogy a Gazprom orosz állami vállalat rubelben követeli meg a fizetést – jelentette be pénteken a finn állami Gasum gázszolgáltató vállalat. A tájékoztatás szerint a gázszállítás szombaton reggel hét órakor fog leállni.

Mika Wiljanen, a Gasum igazgatója kijelentette, hogy felkészültek erre az eshetőségre, és intézkedtek, hogy ne legyenek fennakadások a finn  gázszolgáltatásban. Hozzátette, hogy alternatív beszerzési forrásokat találtak, ideértve a Finnországot Észtországgal összekötő Balticconnector vezetéket. A földgáz a finn energiaszerkezet öt százalékát teszi ki, és eddig kizárólag Oroszországból érkezett. A Gasum közlése szerint ők az egyedüli finn cég, amely közvetlenül a Gazprom orosz gázipari óriástól vásárolja az erőforrást.

Jukka Leskelä, a Finn Energiaipari Szövetség elnöke az STT finn hírügynökségnek nyilatkozva közölte, hogy nem számítanak ellátási problémákra a nyáron, „őszig, illetve télig pedig még sok idő van”. „Számos vállalkozás óvintézkedéseket tett, és alternatívákat keresnek az orosz gázhoz” – tette hozzá. Vlagyimir Putyin orosz elnök március 23-án rendelte el, hogy az Oroszországgal szemben „barátságtalan” országokkal folyó gázkereskedelemben át kell állni a rubelalapú elszámolásra. A Gazprom április 27-én már leállította la gázszállítást Bulgáriába és Lengyelországba, miután a két ország nem volt hajlandó rubelben fizetni.

(MTI)

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó cikkek

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BossN
2022. május 21. 06:19
Jobban jártak volna, ha függetlenek maradnak.
krampus
2022. május 21. 03:19
akkor most finn-gjuk sincs , hogyan tovabb? A szultan es a horvatok vetozni fognak a natoban.
Isten jobb keze
2022. május 21. 00:30
Az oroszok vissza élnek a gázzal! Ezért azt kell kívánni nekik hogy az arcuk váljonle!
cutcopy
2022. május 21. 00:02
Nem baj lesz cserébe amerikai támaszpontjuk..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik