Oroszország szombaton leállítja a gázszállítást Finnországba

2022. május 20. 18:29
Jukka Leskelä, a Finn Energiaipari Szövetség elnöke közölte, hogy nem számítanak ellátási problémákra a nyáron, „őszig, illetve télig pedig még sok idő van”.

Oroszország május 21-én leállítja a gázszállítást Finnországba a két fél között amiatt kialakult viták nyomán, hogy a Gazprom orosz állami vállalat rubelben követeli meg a fizetést – jelentette be pénteken a finn állami Gasum gázszolgáltató vállalat. A tájékoztatás szerint a gázszállítás szombaton reggel hét órakor fog leállni.

Mika Wiljanen, a Gasum igazgatója kijelentette, hogy felkészültek erre az eshetőségre, és intézkedtek, hogy ne legyenek fennakadások a finn  gázszolgáltatásban. Hozzátette, hogy alternatív beszerzési forrásokat találtak, ideértve a Finnországot Észtországgal összekötő Balticconnector vezetéket. A földgáz a finn energiaszerkezet öt százalékát teszi ki, és eddig kizárólag Oroszországból érkezett. A Gasum közlése szerint ők az egyedüli finn cég, amely közvetlenül a Gazprom orosz gázipari óriástól vásárolja az erőforrást.

Jukka Leskelä, a Finn Energiaipari Szövetség elnöke az STT finn hírügynökségnek nyilatkozva közölte, hogy nem számítanak ellátási problémákra a nyáron, „őszig, illetve télig pedig még sok idő van”. „Számos vállalkozás óvintézkedéseket tett, és alternatívákat keresnek az orosz gázhoz” – tette hozzá. Vlagyimir Putyin orosz elnök március 23-án rendelte el, hogy az Oroszországgal szemben „barátságtalan” országokkal folyó gázkereskedelemben át kell állni a rubelalapú elszámolásra. A Gazprom április 27-én már leállította la gázszállítást Bulgáriába és Lengyelországba, miután a két ország nem volt hajlandó rubelben fizetni.

(MTI)

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 93 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt mondják, csak néhány százalék......
Aztán ha így folytatódik, nem lesz, aki kisegítse a másikat.

Szovjetunió????

Megérdemlik.

Az oroszok egyelőre apró tételeket korlátoznak. Most meg egyik ország kisegíti a másikat. Ha ez így megy tovább, előbb -utóbb elmarad a segítség.

Nem tudom. Nem hiszem, de a vége biztosan az lenne.
Brüsszel tervezi a közös gáztározást. Nekünk több és nagyobb gaztarozoink vannak, mint pl a németeknek.......

Hát igen. Nagyon becsaptak minket és ez megismétlődhet bármikor. Semmit nem hiszek el brüsszelnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés