Orbán Viktor rossz apuka: elvette a tévét a srácoktól

2022. május 20. 19:18

Puzsér Róbert
Magyar Hang
Mielőtt kezdetét veszi az új ciklus, Molnár Richárd és Berki Krisztián után a Pesti Tv számlája is rendeződik.

„Egyedül a mágikus realizmus értelmezi a magyar közéletbe Pesti Tv néven bevonult jelenséget: a televíziócsatorna műsorkínálatát Orbán-rajongó kölykök egy olyan nemzedéknek gyártották, amelyik egyáltalán nem is néz tévét. Magyar otthonokba a nyomasztó emlékű Kölyökidő óta senki nem sugárzott ennyire kínos tartalmat – de míg a Kölyökidő készítői még csak hazudták, hogy a műsorokat a képernyőn szereplő gyerekek szerkesztik, addig a Pesti Tv-nél komolyan vették, hogy senkire nem bíznak értelmiségi feladatot, akibe felnőtt emberre utaló autonómia vagy szakmai önérzet szorult.

A csatorna csúcsterméke Jeszenszky Zsolt, a DJ Szövetség elnöke, az ötvenéves tini, a keresztény világrend fiataloknak szánt reklámarca volt, aki ugyanakkora élvezettel bulikázik fideszes lányokkal, mint amivel az apját alázza nyilvánosan, akit a konzervatív norma szerint pedig tisztelnie kéne. Még a vak is látja, hogy a felnőtté válásának képtelenségét képernyőn megélő trollkölyök nem is konzervatív, mindössze szolgának állt, mert így lázad az apja szabadsága, autonómiája és tartása ellen – csakhogy a világ rendje szerint ennek fordítva kellene történnie: a kölyöknek a maga szabadságával kellene fellázadni a szülő alkui ellen. Egyedül a mágikus realizmus értelmezi azt a jelenséget, amikor a világ ennyire kifordul önmagából – a kölykök ezt úgy hívták: a normálisak lázadása. A srácok körében régi otthonába visszatalált nagy öregjük, Stefka István, aki már a hetvenes években Moszkva híve volt Washingtonnal szemben, és ezt már akkor bátran megírta, ahogy ma is teszi.

A Pesti Tv elképesztő ütemben került a nagyobb kábelszolgáltatók kínálatába, és csakis a mágikus realizmus értelmezi azt, hogy két éven át működött anélkül, hogy akár csak a műsorvezetők családtagjai nézték volna. Sem pénzügyi, sem politikai értelme nem volt annak, hogy létezzen a Föld bolygón egy olyan apuka, aki propellernyalással versengő kölyköknek, csak mert őt az apjuk helyett gyámjuknak fogadták, vesz egy televíziót – már nem úgy értem, hogy készüléket, hanem hogy csatornát –, aki azonban a magyar közéleti mindennapokat éli, megtapasztalta, hogy a személyes kapcsolatok hálójában tenyésző mágikus realizmus keretei közt bármi elfér.

A srácok kivételes lehetőséget kaptak, és gyorsan arcot is növesztettek a kihíváshoz. Így esett, hogy az emberiség legkevésbé nézett tévéjén az emberiség legnagyobb pofájú vesztesei nap mint nap úgy tettek, mintha maguk működtetnék az Orbán-rendszert, Orwelltől nyúlt hitvallásuk az volt, hogy »a szabadság: szolgaság«, és varázslatos célú mozdulatokat tettek a tévéképernyőn, mintha azokkal formálnák a közvéleményt, s nem pusztán lehúznák Orbán Viktort, hogy a maguk kedvére bohóckodjanak – a mágia két éven át működött.

A kölykök el akarták magyarázni a világot az őket lázasan néző nagy senkinek, miközben azt sem értették, hogy az ő kurzusuk pont nem ez. Az Orbán-rendszer fegyelmező hajlamú szülőkből, és nem élveteg, aberrált kölykökből épülő uralom. A srácok mindössze hülyét csináltak magukból, mert annyi fogalmuk sem volt a magyarságról, mint Mérő Lászlónak a Tiszántúlról. Azt képzelték, hogy az amerikai alt-right referenciái szervetlenül, bármilyen hozzáadott érték és kulturális teljesítmény nélkül Közép-Európába adaptálhatók – persze mi mást tehettek volna, hisz a piálás az egyetlen, amiben tényleg jók.

A mágikus realizmus irracionalitásának mámora akkorára növesztette a kölykök pofáját, amekkora egy saját tévéhez jár, így aztán azt látva, hogy másoknak nagyobb a talicskájuk, és az is tele van nézhetetlen ócskaságokra szánt pénzzel, azt látva, hogy a példásan eltanult ánuszápolási technikájuk, amellyel a tengerentúlon Trump elnök olyan elégedett volt, nem eredményez azonnali utalást, mert a kifizetéseik akadoznak, ők a nyilvánosságban próbálták megrendszabályozni a hűbérurukat – ugyan mi értelmez egy ilyen műveletet a mágikus realizmuson kívül? A kölykök még azt sem értették, hogy a hűbéri lánc nem úgy működik, hogy abban bárki nyílt levelet küldözget Orbán Viktornak, ha elégedetlen a végbélnyílással, amit a pofája elé rendelt. Ebben a kuplerájban nincs panaszkönyv.

Barátom és harcostársam, Farkas Attila Márton azonnal megjósolta, mi fog történni: aki nyilvánosan panaszkodik, az a nép ellensége, aki háború idején megtöri az egységet, az Orbán Viktor ellensége. A normalitás lázadói egyszer csak az ellenforradalmi szellemmel találták szembe magukat – elsősorban nem azért, mert szervetlenek és érdektelenek voltak, hanem mert ostobák. Ennyire pofátlan és alkalmatlan kölykökre Orbán Viktor nem bíz televíziót. El lehet azt a pénzt költeni néhány nagyon szép szállodára az Adriai-tenger partján.

A Pesti Tv beteljesíti azt, aminek lennie kellett volna, és megszűnik. Rossz emlékét borítsa feledés, a magyarság pedig feljegyezheti az egyetlen tanulságot: a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány kötelékén kívül nincs és nem is létezhet jobboldali újságírás. Egy a tábor, egy a zászló – a rendszer mindent felfal, és megemészt. Mielőtt kezdetét veszi az új ciklus, Molnár Richárd és Berki Krisztián után a Pesti Tv számlája is rendeződik.”

Címlapkép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 140 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért Hommonayt vagy Dániel elvtársat nehéz felülmúlni, de tény, hogy Puzsér ezzel a mondatával igyekszik felzárkózni hozzájuk, meg Tótawéhez.

Ugyanaz történt a PestiTV-vel, mint a Népszabadsággal vagy a régi Indexszel. Veszteséges volt, átszervezni nem lehetett, vagy mert a szerkesztőség nem volt rá hajlandó, vagy egyszerűen túl bonyolult lett volna átszervezni, ezért a tulaj/megrendelő lényegében felmondta a finanszírozást. Az új Index is jóval karcsúbb szerkesztőséggel dolgozik, nem a régi 100 fős gárdával. Egyébként a Telex szerkesztőség sem akkora, mint amekkora a régi Index volt.

De egy libsinek ezt hiába mondod, neki az ideológia fontosabb. A Népszabadság és a régi Index megszűnése politikai indíttatású volt, dühösszmájli, a PestiTV-é meg pijaci, röhögőszmájli. Ennyire futja a szellemi fölényükből. És még hirdetik itt is, hogy ők mennyire okosak, és mennyire átlátják a dolgokat.

"
Nagyon remélem, hogy lesz ennek azért még valami utóélete. Megérdemelnének ezek a getvák (Puzsér, György Zsombor, Szerető Szabolcs) egy kiadós sajtóetikai meghurcolást.
"

Igen, határozottan. És pont ez a (Magyar) Hang próbálja elhitetni magáról, hogy ők képviselik a minőségi újságírást. Mondjuk az ÉS meg a Magyar Narancs is egy ócska, eltartott ujjal gyűlölködő fosputtonnyá vált, szóval nem lep meg.

Megszámoltad, hányan nézték a Pesti TV-t? Kielemezted, melyik műsort mennyien nézték, mert a műsorok nem egyforma nézettségűek?

12 éve kiabáltok a pusztába, hiába írogattad ide a kisregényeidet, pofára estetek, most pedig már egymást marják ellenzéki politikusaid. Most döntik le megváltó messiásuk szobrát, most kezdik pöntyögni, hogy de hát ők már akkor sem szerették csak... csak... csak ő jelentette volna megélhetést.

Te ezeknek nyaltál ezerrel, szóval nem te vagy a leghitelesebb a Pesti TV megítélésében.

Én is youtube-on néztem őket, és én jobban bírtam őket, amikor még nem profi stúdióban csinálták a műsoraikat. Egyébként a koncepciót sem tartom jó ötletnek, mármint ezt a tévézősdit. Youtube-ra műsort gyártani nem kellenek ezek a külsőségek, mint amilyen az a stúdió is volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés