Aligha van kínosabb az öntelt és önfeledt félműveltségnél

2022. május 19. 17:03

Gábor György
Facebook
Itt ez a Csák. Odüsszeuszhoz hasonlította magát, csak épp teljesen mást mondott, mint amit Homérosz.

„Aligha van kínosabb az öntelt és önfeledt félműveltségnél. Ott még azért nem tartunk, hogy ha Orbán valakinek pozícióval kedveskedik, a címmel és ranggal együtt járna szellem, tudás, felkészültség, kulturáltság és kvalitásérzék.

Itt van ez a Csák János. Mindjárt a meghallgatáson nagyképűen definícióba foglalta a kultúra és a civilizáció közötti különbséget (értelmetlen ostobaságot zagyvalékolt, erről magam is szösszentettem), aztán Odüsszeuszhoz hasonlította magát, csak éppen teljesen mást mondott, mint amit Homérosz megírt (Péterffy Gergely tette ezt szóvá, amúgy még mindig jó, hogy a szirénekkel összefüggésben keverte össze a dolgokat, s nem mondjuk azzal, ami Kirké szigetén történt…), de mindez csak kínos, nevetséges, egyúttal pontos jelzése a hazai közoktatási és kulturális állapotoknak, továbbá annak, kikből is rekrutálódik az orbáni hátország.

Ám a fentieknél engem sokkal jobban foglalkoztat az, hogy ez az ember, önelégülten és elbizakodottan azt mondja, hogy »megpróbálja a kormányon belül is az abszolút mércét alkalmazni«, majd ezt az »abszolút mércét« tartva szem előtt közli, hogy az SZFE-n a tanári kar »elképesztő... így nem látom be, hogy itt történt valami«, s a CEU-ról annyit mond, hogy nem látja a negatív hatásait annak, hogy a magyar törvényeket be nem tartó egyetem elment Magyarországról. Aztán elrebegi szépen az obligát közhelyet, hogy »az én esztétikai ízlésemet nem szeretném rányomni a kultúrára«, miközben a kizárólagos orbáni politikai ízlés már rég rányomódott minden szavára és közhelyes fordulatára.”

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 97 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A saját házad táján söprögess! Elég takarítani valót, elég műveletlenséget találsz!

Szirtes Ági csak egy példa.

Hétfő reggel a színházi szakma krémje gondolta éppen úgy, hogy kiemelten fontos megszólalniuk az SZFE ügyében, azonban ez nem mindenkinek jött össze teljesen. Szirtes Ági művésznő beszédében ugyanis nem az egyetemi autonómia, hanem egyenesen az egyetemi ANATÓMIA mellett kardoskodott. Ezt azonban nyelvbotlásnak egyáltalán nem lehet tekinteni, hiszen többször is így olvasta fel a kortesbeszédében. Az autonómia jelentésével egyébként nem csak a művésznő nincs tisztában, hanem a jelenlevő ifjú forradalmárok sem. Stábunk helyszíni riportjából kiderül: az általunk megkérdezett tüntetők sem tudják, hogy mit jelent az autonómia szó. Akinek pedig volt valami halvány fogalma arról miért is van ott, arról kiderült hogy nem is az SZFE-re jár, vagy már nem is egyetemista. A már eddig is szürreálisnak mondható demonstrációsorozat így újabb groteszk elemmel gazdagodott, a stábunk által forgatott videóban újabb pikáns részleteket láthatnak.

Hiába birtokolja a tudást, beteg a lelke ennek a "filozófusnak".

Itt ez a Gábor.
És ezzel mindent elmondtam róla.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés