Olaszország határozottan támogatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását

2022. május 18. 17:27
Mario Draghi olasz kormányfő szerint Európának a NATO-t kiegészítő védelmi rendszert kell kiépítenie.

Olaszország határozottan támogatja Finnország és Svédország felvételét a NATO-ba, és kész felgyorsítani a belső folyamatokat, hogy a két ország minél előbb beléphessen az észak-atlanti szövetségbe – jelentette ki Mario Draghi olasz kormányfő szerdán Rómában.

„A NATO-csatlakozási kérelem benyújtása világos válasz Ukrajna orosz lerohanására és arra a fenyegetésre, amelyet az az európai béke és a kollektív biztonságunk szempontjából jelent” – mondta Draghi újságíróknak, miután Sanna Marin finn kormányfővel tárgyalt az olasz fővárosban. Finnország és Svédország szerdán nyújtotta be hivatalos felvételi kérelmét a NATO-ba. Törökország – amelynek támogató szavazata elengedhetetlen a kötelezően konszenzussal történő felvételhez – egyelőre elutasítja a két ország belépését. Recep Tayyip Erdogan török elnök egyebek mellett azzal vádolja Finnországot és Svédországot, hogy megtagadja a terrorszervezetek,

így a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagjainak kiadatását.

„Egyes kérdéseket még rendezni kell, de meg szeretnénk arról bizonyosodni, hogy minden NATO-tagállam minél előbb ratifikálja a csatlakozásunkat” – hangsúlyozta Sanna Marin a tárgyalás után. A finn kormányfő, aki nem említette a csatlakozást megvétózni kívánó Törökországot, újságírók előtt kijelentette: a tagság gyors ratifikálása lesz a jelenlegi szakaszban a legjobb biztonsági garancia Finnország és Svédország számára. Olaszország ígéretet tett arra is, hogy addig is támogatja Finnországot, amíg ténylegesen a szövetség tagja lesz.

„Akárcsak sok más NATO- és EU-tagállam, részt veszünk a Finnország biztonságának garantálásához nyújtott segítségben az átmeneti időszak alatt” – mondta Draghi, hozzátéve, hogy Európának a NATO-t kiegészítő védelmi rendszert kell kiépítenie. „Ez a választások ideje, és azt szeretnénk, hogy az Európai Unió főszereplővé váljék” – szögezte az olasz kormányfő.

(MTI)

(Fotó: Mario Draghi olasz miniszterelnök (j) és finn hivatali partnere, Sanna Marin sajtótájékoztatót tart az olasz miniszterelnöki hivatalban, a római Chigi palotában 2022. március 18-án.MTI/AP/Andrew Medichini)

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát persze, nehogy maradjon már élhető terület Európában egy atomháborút követően. Mondjuk az olaszoknak mindegy, a náluk található amerikai atomsilók közelébe sem mehetnek és ha a szenilis Biden véletlenül a piros gombot nyomja meg , akkor az olaszok szépen elszámolhatnak 1800-ig, amíg érkezik Oroszország felől a végítélet...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés