Navracsics Tibor szerint ő a garancia arra, hogy sikerül megállapodni az uniós forrásokról

2022. május 18. 13:14
A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterjelölt elmondta, komoly rutinja van abban, hogyan kell az Európai Bizottsággal tárgyalni.

Területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterként térhet vissza a kormányba Navracsics Tibor, aki korábban uniós biztosként az oktatásért, kultúráért és a sportért felelt Brüsszelben. Előtte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetője is volt. Ez idő alatt készült el Magyarország új alkotmánya, és ekkor alakította át a Fidesz a választási rendszert – idézte fel a HVG.

Hörcsik Richárd, a bizottság fideszes elnöke az ülés megnyitásakor emlékeztette a miniszterjelöltet arra, hogy bemutatkozásában főleg az Európai Unióval kapcsolatos intézkedésekre kíváncsiak.

Navracsics Tibor a meghallgatáson kiemelte, hogy a területfejlesztésért, valamint az uniós források felhasználásáért felelős tárca feladatai úgy kapcsolódnak, hogy

az uniós források adják a motorját a magyar gazdaság legfőbb fejlesztéseinek.

Fontosnak tartja azt is, hogy a következő uniós költségvetési ciklus forrásaiban már a területfejlesztés is hangsúlyozottan jelenlen meg. Elmondta, hogy komoly rutinja van abban, hogyan kell az Európai Bizottsággal tárgyalni.

Szervezet

Megnevezte azokat az államtitkárokat is, akik segítik majd a munkáját:

Ágostházy Szabolcs, aki az európai uniós fejlesztésekért felel majd, Latorcai Csaba parlamenti államtitkár (borítóképünkön) és Mayer Gábor a területfejlesztésért felelős államtitkár lesz.

Munkaszervezet szempontjából ők a Miniszterelnökséghez tartoznak majd, hiszen Navracsicsnak nem lesz külön minisztériuma – derült ki a cikkből.

Legfontosabb feladatok

A miniszterjelölt szerint a legfontosabb feladat jelenleg annak a két partnerségi megállapodásnak az aláírása, mely lehetővé teszi a források lehívását. Ezzel és az operatív programokkal kapcsolatban is folyamatosan kapcsolatban vannak az Európai Bizottsággal. Utóbbiak közül van olyan, amit már jóvá is hagytak, és abban bíznak, hogy az év második felében a partnerségi megállapodást is aláírhatják.

A helyreállítási alappal kapcsolatban is az év második felét nevezte meg, amikorra „a részletkérdéseket elrendezhetik”.

„Magyarország mindig hatékonyan hívta le az uniós forrásokat”

Ez azért is fontos, hogy meglegyenek az uniós források a területfejlesztésre. Navracsics kiemelte, hogy „Magyarország jellemzően mindig hatékonyan hívta le az uniós forrásokat, így ennek intézményrendszerén nem tervez jelentős átalakítást”. Az irányítási hatóságok viszont a Miniszterelnökséghez kerülnek.

Ezt követően kiemelte, hogy „Magyarország regionális különbségei rendkívül nagyok, ezt mindenképpen kezelni kell. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a fejlettebb területek – például Budapest – nem kapnak forrást, hiszen a versenyképességüket javítani kell”.

A magyar fejlesztéspolitika kiválóan teljesített, de

„a jövőben területileg szofisztikáltabb fejlesztéspolitikára lesz szükség, jobban odafigyelve az egyes területek profiljaira”.

Nem tudja azt ígérni, hogy ezt hamar meg tudják oldani, ez egy egész mandátumra szóló tevékenység – hangzott el a meghallgatáson.

Európai Ügyészség

A kérdések megválaszolásakor Navracsics kiemelte, hogy ő nem világnézeti vitákat akar folytatni, hanem arra akar koncentrálni, hogy megérkezzenek az uniós források Magyarországra. Ezek felgyorsításához át fogja vizsgálni az esetleg meglévő akadályokat.

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozással kapcsolatban a miniszterjelölt azt mondta, hogy az minden tagállam szuverén döntése, és nem kritériuma az uniós források megérkezésének.

Nyitóképen Navracsics Tibor miniszterjelölt. Fotó: Földházi Árpád/Mandiner

 

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy alapelv van minden tárgyalás esetén: semmit nem szabad elhinni brüsszelnek, mert menetközben képesek változtatni az eredeti szabályokon.

Nem vagyunk jogállam, meg demokrácia... milyen értelmezés szerint? Mert bizonyítani nem tudják, ha ez egyértelmű jogi kérdés lenne, már lezárult volna.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés