Márki-Zay Péter – a fundamentalista atombomba!?

2022. május 18. 10:58

Perintfalvi Rita
Facebook
Már nagyon régóta várok arra, hogy megírhassam ezt a posztot Márki-Zay Péter személyiségének elemzéséről, különös tekintettel a vallási fundamentalizmusából fakadó veszélyekre!

„Hát már nagyon régóta várok arra, hogy megírhassam ezt a posztot Márki-Zay Péter személyiségének elemzéséről, különös tekintettel a vallási fundamentalizmusából fakadó veszélyekre!

Mivel tegnap a Telex közétett egy nagyon részletes elemzést arról, hogy miként omlott össze az ellenzéki kampány, ezért most végre leírhatom, amit gondolok. A vallási fundamentalizmus kutatójaként első pillanattól kezdve, hogy MZP láthatóvá vált, azt gondoltam, hogy ő egy fundamentalista atombomba, aki akkor fog felrobbanni, amikor majd a legtöbbet árthat.

Mivel az ellenzéki politikusok jó részének fogalma sincsen a vallásokról, illetve azokról a hatásokról, amelyek a személyiséget torzíthatják, ha az illető fanatikussá válik, fel sem ismerik a veszélyt. Sőt! Abban a vakhitben, ahogy önmagához és a saját győzelmi esélyeihez viszonyul, erőteret látnak. Egy olyan erőteret, ami Orbán legyőzéséhez szükséges. Hol van ebben a csapda?”

Nyitókép: Perintfalvi Rita Facebook-oldala

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Istenem, Rita olyan mélyen buta, hogy az ilyet meg kell becsülni.

Miért akkor rugdossák MZP-t, amikor az már a padlón van?
Ki kényszerítette őt rájuk?
Miért nem szóltak idejében, hogy nem tetszik nekik az ürge?
Ránk hoztak volna valakit, aki még nekik sem okés?
Ezek gazemberek akkor.

Asszonysátán most valós jellemzést írt MZP-ről. Kétségkívül autoriter személyiség és vallásos fundamentalista is. Csakhogy minden vallás fundamentalista és fundamentalizmust, az alapelvekhez, hagyományokhoz ragaszkodást kér a híveitől. A fundamentalizmusból azonban nem következik az autoriter személyiség, ahogy az autoriter személyiség létéhez sem szükséges vallási fundamentalizmus. A fanatizmus és az autoriter személyiség ugyan együtt jár, de nem kell hozzá feltétlenül vallás.

MZP naponta több magas labdát dobott fel az ellenfél számára, mint mások szoktak az egész kampányidőszakban, ez azonban nem az autoriter személyiségéből és még kevésbé a vallási fundamentalizmusából következett, hanem a személyes képességéből. Nem képes arra, hogy az értékrendjébe illesztve végiggondolja az összefüggéseket és ezekről strukturáltan beszéljen. Visszafojthatatlan szereplési vágy feszíti és állandóan rögtönöz. És ahogy G Fodor jogosan rámutatott, folyamatos szereptévesztésben volt, a célokat kitűző, követésre buzdító politikai vezető helyett rendre az elemző szerepéből beszélt. Még fanatikusnak sem volt következetes.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés