Athénban fogták el a menekülő bukaresti polgármestert

2022. május 18. 7:29
A 70 éves Sorin Oprescu több mint tíz év börtönt kapott, de megszökött. Athénig jutott.

Az Index arról tudósít, hogy Sorin Oprescu volt bukaresti polgármester múlt pénteken kapott tíz év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést, az ítélethirdetés előtt azonban megszökött az országból. Az egykori városvezetőt most Görögországban tartóztatták le, írják. Hozzátették: Sorin Oprescu május 13-án tudta meg, hogy tíz év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést kapott korrupció miatt, az ítélethirdetés elől megszökött az országból. A rendőrség már aznap nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene. Az egykori bukaresti polgármestert végül Athénban kapták el kedden.

Egyes források szerint politikai menedékjogot akar kérni Görögországban a 70 éves Oprescu, akit állítólag a Célkörözési Egységek Európai Hálózatának (Enfast) képviselői kapták el. Az Index emlékeztett:

az egykori városvezetőt kenőpénz elfogadása, bűnszervezet létrehozása, valamint hivatali visszaélés miatt ítélték el.

Oprescut azzal gyanúsították, részletezik, hogy része volt a főpolgármesteri hivatalnál működő jól szervezett hálózatnak, amely azzal a feltétellel intézett megbízási szerződéseket különféle cégeknek, hogy a nyereségük kétharmadát csorgassák vissza a városházi döntéshozóknak. A román korrupcióellenes ügyészség szerint Oprescu tíz százalékos részesedést kért a szerződés összértékéből, írják.

Fotó: MTI/EPA/Marius Dumbraveanu

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés