Ne etesd a trollt!

2022. május 16. 14:18

Musk tweetről tweetre bizonyítja, hogy a platform rossz kezekben lenne nála.

2022. május 16. 14:18
null
Simon Hurtz
Süddeutsche Zeitung

„Egy hónapja tudjuk, hogy a Tesla-vezér meg akarja venni a Twittert, és minden valószínűség szerint meg is fogja. Musk tudja, hogyan kell elektromos autókat építeni, rákétákat lőni a világűrbe, vagy 280 karakterrel megőrjíteni a fél világot, de nem is sejti, mi szükséges ahhoz, hogy civilizálja a digitális térben zajló eszmecseréket. Tweetről tweetre bizonyítja, hogy a platform rossz kezekben lenne nála. Magas rangú Twitter-menedzserek ellen hergeli a rajongóit, szélsőjobboldali összeesküvéselmélet-hívőket szerződtet és téves következtetéseket terjeszt. Szóval pont azt csinálja, amit megszoktunk tőle.

A hétvégén aztán olyan műsort mutatott be, ami még tőle is abszurd volt. Pénteken elhalasztotta a tervezett vásárlást. Nem sokkal később biztosított mindenkit, hogy még áll a vásárlási szándéka. Ezt valószínűleg az ügyvédei tanácsolhatták neki. Azóta arra használja hatalmas Twitter-színpadát, hogy leleplezze a cég viselt dolgait, hogy elbizonytalanítsa az alkalmazottakat és hogy nevetségessé tegye azt a platformot, amit hamarosan birtokolni fog. Belsős információkat oszt meg és egyértelműen megszegi a bizalmi szabályokat – amik persze nem számítanak neki.

Függetlenül attól, hogy egy ilyen vásárlást nem lehet csak úgy »időszakosan jegelni«, ahogy Musk mondja, az indoklása is egészen nevetséges. Állítólag először meg akarja nézetni, hogy mennyi spam- és kamufiók van a Twitteren. Nyolc éve minden egyes negyedéves jelentésében megírta a cég, hogy az ötszázalékos becslés túl alacsony lehet. A kutatók, hirdetők, még maga a Twitter is: mindenki tudja, hogy a fiókok jelentős része mögött nem valódi emberek állnak.

Aki 44 milliárd dollárt fizet egy cégért, előtte meggyőződhetne arról, hogy pontosan mit is vesz. Musk nem csak azt a lehetőséget utasította el, hogy beleolvasson a belsős jelentésekbe. Nyilvánvaló, hogy még a nyilvános jelentéseket sem olvasta el. Az elmúlt hetekben alighanem rájött, hogy nehezebb lesz a Twitterrel pénzt keresni, mint gondolta. A tervei, amikkel meg akarta győzni a befektetőket, jól illeszkednek a viselkedéséhez: még egy hároméves is kitalálhatta volna őket. Musk így is milliárdokat kereshetett, de ez a Teslával elért sikerének köszönhető, nem a Twitterrel kapcsolatos, látnoki erejű ötleteinek.”

Fotó: ANGELA WEISS / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2022. május 17. 09:01
"Magas rangú Twitter-menedzserek" Magas rang? Az mi? Admin? Király? Hercegek? Tábornokok? Bégek, agák?
betakentaur
2022. május 16. 22:58
Ühüm, Alpenpravda, lapozzunk.
luisbathhelena
2022. május 16. 20:24
A hülye németek a saját gáz és olajvezetékükkel se tudnak bánni, de kiváló ötleteik vannak az általuk nem birtokolt twitterrel
Szerintem
2022. május 16. 19:59
Retteg a német a szólásszabadságtól. A cenzorokat mondvacsinált emberi jogokba csomagoltan védelmezi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik