Novák beszéde Orbánnak és Putyinnak is megfelelt

2022. május 16. 07:27

A demokratikus államok vezetőitől hallunk egy fontos mondatot, amelyet Nováktól nem hallhattunk.

2022. május 16. 07:27
null
Bauer Tamás
Facebook

„Gyerekkoromban sok olyan rejtvényt próbáltam megfejteni, amikor egymás mellé tettek két, kísértetiesen hasonló képet, rajzot, és meg kellett találni azt a négy-öt pontot, ahol különbség volt a két kép vagy rajz között. Nagyon oda kellett figyelni. Azt hallom a hírműsorokban, hogy Novák Katalin köztársasági elnöki beiktatásán mondott beszédében nagyon kemény szavakat engedett meg magának az ukrajnai háború ügyében. Tíz pontjában kétségtelenül elítélte a putyini agressziót, nevén nevezve a háború elrendelőjét, elmondta, hogy ha ez nem is a mi háborúnk, nem vagyunk semlegesek, »az áldozatok és az igazság oldalán« állunk, támogatjuk Ukrajna csatlakozását az európai országok közösségéhez és hasonlók. Úgy tűnhet, mintha Novák alapvetően mást képviselne a háború ügyében, mint Orbán és Szijjártó, mintha ugyanazt mondaná, mint Európa demokratikus államainak vezetői.

Csakhogy a két »kép« között van egy lényeges eltérés. Európa demokratikus államainak vezetőitől nap mint nap hallunk egy nagyon fontos mondatot, amelyet Nováktól nem hallhattunk. Azok rendre elmondják, hogy támogatják Ukrajnát az Oroszország által rákényszerített háborúban. Amikor nem semlegesek, akkor Ukrajna és Oroszország között nem semlegesek. Nemcsak mondják, hanem teszik is. Az az állam, amelyben Orbán Viktor uralkodik, akinek megbízásából Novák az államfői tisztséget betölti, nem támogatja Ukrajnát Oroszországgal szembeni háborújában, ezt kifejezetten megtagadja. Segíteni az ukrán menekülteken és segíteni a hazáját védő ukrán hadseregnek nem ugyanaz.

Novák keménynek tűnő szövege azért felelhetett meg Orbánnak, és azért lehetett elfogadható Putyinnak is, mert megfelelt annak az orbáni politikának, amely az ukrán hadseregnek nyújtott támogatás elutasítására épül. Ezért is ajánlkozhatott közvetítőnek, mint Orbán a háború első napjaiban, amit Zelenszkij érthető módon nyomban elutasított. A beszéd többi részéhez azután semmiféle rejtvényfejtői buzgalomra nem volt szükség, azok első ránézésre is a nemzeti dicsekvés Orbánnál megismert paneleiből voltak összerakva. Azt kaptuk, amit vártunk.”

Nyitókép: MTI/Beliczay László

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GyurkaPista
2022. május 19. 11:17
Apád már a pokolban van, az öreg körmösnek már az ördög a manikűröse... Nemsokára te is követed... Bauer Miklós (wiki) A második világháború alatt „Bem apó” mozgalmi néven aktív részese volt a német- és nyilasellenes ellenállásnak, a háború után – feleségéhez és sógorához, Szendi Györgyhöz hasonlóan – belépett a kommunista pártba. 1945 januárjától az ÁVO, aztán az abból formált, már önálló ÁVH tisztje lett. Péter Gábor, a szervezet leghírhedtebb vezetője, a „legjobb munkaerők” között tartotta számon. A sors különös fintoraként 1953-ban a Péter Gábor ellen indított cionista per előkészületei során őt is letartóztatta az ÁVH. 10 hónapig fogolyként volt az Andrássy út 60. lakója. A koncepciós per végül Sztálin halála és a terror némi enyhülése folytán sosem jutott el az ítélkezési szakaszba, a vádakat ejtették, Bauer visszatérhetett – és vissza is tért – az ÁVH kötelékébe. Az Andrássy út 60-beli kihallgatásai során a foglyok beszámolói szerint előszeretettel alkalmazta a körömletépést, mint eszközt a kívánt vallomás kicsikarására, innét ered gúnyneve is: „körmös Bauer”. Részt vett Ries István egykori igazságügyminiszter (bűne az volt, hogy 1947-ben a kékcédulás választások elleni tiltakozásul lemondott) kihallgatásában. Az eljárásba két hónapos kínzását követően, Ries 1950. szeptember 15-én belehalt. Bauer (állítólagos) saját bevallása szerint helyben agyonverte. Farkas Vladimir beosztottjaként szerepe volt a Rajk-perben folytatott koncepciós nyomozásban is. Állítása szerint bizonyos összefoglaló jelentések szerkesztésében vett részt, de Rajk Lászlóval ekkor már nem találkozott, sem őt, sem más vádlottat nem hallgatott ki. Később, 1956 folyamán Riest, Rajkot és másokat is rehabilitálta, majd újratemettette a rendszer.
GyurkaPista
2022. május 19. 11:11
Kölmös Bauel, bazd meg a kulva anyádat!
csato42
2022. május 17. 12:08
Bauer nem kívánsz túl sokat? Engem kifejezetten dühitett az a tíz pont!!!
Stivi
2022. május 17. 00:00
Ne itt járjon a szád te nagyon demokratikus öreg s.gg.ej, kapj föl egy AK-t oszt futás a frontra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik