Novák beszéde Orbánnak és Putyinnak is megfelelt

2022. május 16. 7:27

Bauer Tamás
Facebook
A demokratikus államok vezetőitől hallunk egy fontos mondatot, amelyet Nováktól nem hallhattunk.

„Gyerekkoromban sok olyan rejtvényt próbáltam megfejteni, amikor egymás mellé tettek két, kísértetiesen hasonló képet, rajzot, és meg kellett találni azt a négy-öt pontot, ahol különbség volt a két kép vagy rajz között. Nagyon oda kellett figyelni. Azt hallom a hírműsorokban, hogy Novák Katalin köztársasági elnöki beiktatásán mondott beszédében nagyon kemény szavakat engedett meg magának az ukrajnai háború ügyében. Tíz pontjában kétségtelenül elítélte a putyini agressziót, nevén nevezve a háború elrendelőjét, elmondta, hogy ha ez nem is a mi háborúnk, nem vagyunk semlegesek, »az áldozatok és az igazság oldalán« állunk, támogatjuk Ukrajna csatlakozását az európai országok közösségéhez és hasonlók. Úgy tűnhet, mintha Novák alapvetően mást képviselne a háború ügyében, mint Orbán és Szijjártó, mintha ugyanazt mondaná, mint Európa demokratikus államainak vezetői.

Csakhogy a két »kép« között van egy lényeges eltérés. Európa demokratikus államainak vezetőitől nap mint nap hallunk egy nagyon fontos mondatot, amelyet Nováktól nem hallhattunk. Azok rendre elmondják, hogy támogatják Ukrajnát az Oroszország által rákényszerített háborúban. Amikor nem semlegesek, akkor Ukrajna és Oroszország között nem semlegesek. Nemcsak mondják, hanem teszik is. Az az állam, amelyben Orbán Viktor uralkodik, akinek megbízásából Novák az államfői tisztséget betölti, nem támogatja Ukrajnát Oroszországgal szembeni háborújában, ezt kifejezetten megtagadja. Segíteni az ukrán menekülteken és segíteni a hazáját védő ukrán hadseregnek nem ugyanaz.

Novák keménynek tűnő szövege azért felelhetett meg Orbánnak, és azért lehetett elfogadható Putyinnak is, mert megfelelt annak az orbáni politikának, amely az ukrán hadseregnek nyújtott támogatás elutasítására épül. Ezért is ajánlkozhatott közvetítőnek, mint Orbán a háború első napjaiban, amit Zelenszkij érthető módon nyomban elutasított. A beszéd többi részéhez azután semmiféle rejtvényfejtői buzgalomra nem volt szükség, azok első ránézésre is a nemzeti dicsekvés Orbánnál megismert paneleiből voltak összerakva. Azt kaptuk, amit vártunk.”

Nyitókép: MTI/Beliczay László

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Magyarország a lehető legjobbat teszi Ukrajnával: nem adósítja el
mégjobban. Ennyit a demokratikus államfők nyilatkozatairól.

Ez legalább tetszene Bauernak:
Részlet Szamuely Tibor beszédéből Győrött, 1919. április 20-án, Húsvét vasárnap:

"A hatalom a kezünkben van. Aki azt akarja, hogy visszatérjen a régi uralom, azt kíméletlenül fel kell akasztani. Az ilyennek bele kell harapni a torkába.
A magyarországi proletariátus eddigi győzelme nem került különös áldozatokba. Most azonban szükség lesz arra, hogy vér omoljon. A vértől nem kell félni. A vér – acél: erősíti a szívet, erősíti a proletár öklöt. Hatalmassá fog tenni bennünket a vér. A vér lesz az, amely az igazi kommunvilághoz elvezet minket.
Ki fogjuk irtani, ha kell, az egész burzsoáziát.”

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés