Ez már egy másik háború: mi változott február 24-e óta?

2022. május 16. 08:53

Egy ilyen háborút már nem szabad pénzzel és fegyverrel tömni, a mielőbbi lezárásán kell dolgozni.

2022. május 16. 08:53
null
Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor
Mérce

„Az orosz villámháború kudarcba fulladt, a kialakuló, hadianyagpazarló frontháború pedig az első világháborúhoz hasonlóan borzalmassá, mégis jövedelmezővé válhat. Aki Ukrajna és az ukrajnai emberek érdekében akar cselekedni, és a nagyhatalmi szempontoktól függetlenítve  tekinti át a helyzetet, annak mielőbbi tűzszünetet és tartós garanciákat kell követelnie. A hadianyag-szállítás és Oroszország ellehetetlenítése ennek a lehetőségét ássa alá. 

Február 24-én, hiába a több hónapig tartó találgatások, figyelmeztetések, mégis sokkszerűen hatott, hogy Oroszország borzalmas következményekkel fenyegető, teljes inváziót indított hatalmas területű szomszédja, Ukrajna ellen. Amikor ezután néhány nappal Vlagyimir Putyin az azóta is tisztázatlan „készültségbe” helyezte az orosz nukleáris arzenált, az Ukrajnát támogatók fő célja csak a megtámadottak és szenvedők minél előbbi, minden eszközzel történő és hathatós támogatása lehetett.

Azóta viszont rengeteg minden történt: a bucsai, borogyankai és más városokban az oroszok kényszerű kivonulása után fény derült az évtized egyik legszörnyűbb, civileket is érintő mészárlás-sorozatára, amelyet Moszkva váltig tagad. Mindennek  a tudományos, nemzetközi igazságügyi kivizsgálása egyelőre nagyon lassan halad, de a civilek tömeges meggyilkolásához nem férhet kétség.

A kijevi csata ukrán győzelemmel ért véget, az ukrajnai front visszahúzódott az ország középső és északi területeiről. Az oroszok továbbra is erősek a Krím közvetlen környékén, országszerte rakétatámadásokat hajtanak végre, és szilárd frontot építettek ki a Donyec folyó mentén, valamint Harkivtől észak-északkeletre.

De egy bizonyos: a villámháborús, azaz totális háborús fenyegetés csökkent.”

Nyitókép: Ilya Pitalev / Sputnik / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Salamander
2022. május 16. 20:51
"Az orosz villámháború kudarcba fulladt (...)" Csak tudnám miért nem néz utána ez a krumplifejű hülye, hogy az OROSZOK SEMMIFÉLE VILLÁMHÁBORÚT NEM TERVEZTEK. Ez a libsiméfia agyszüleménye. Kitalálták, s most folyamatosan szajkózzák, hogy nem sikerült. Csak hogy tényszerűek legyünk, 1. Az oroszok NEM indítottak háborút. 2. Nincs villámháborús terv,(minthogy nincs háború), 3. Az oroszok amint kiűzik az amerikaiakat Ukrajnából, s felszabadítják a szorongatott donbassz vidékét, befejezik a különleges műveleteket. 4. Ukrajnát az oroszok fogják újjáépíteni. 5. Ekkor a hadikölcsönt - az orosz érdekeltségű -, oroszbarát Ukrajna NEM fogja a zsidrák amerikaiaknak visszafizetni. (Kidobott pénz volt mindez).
Akitlosz
2022. május 16. 17:57
Tűzszünetből nem lesz béke. Lásd az elmúlt nyolc évet Donyeckben és a két Koreát. Egy tűzszünetet arra használna ki a NATO, hogy további fegyvereket szállítson Ukrajnába. Így jelenleg nem érdemes tűzszünetet tartani. Gyors és tartós béke pedig csakúgy lehetne, ha Amerika és Oroszország megegyeznének Ukrajna felosztásáról. Úgyhogy egyelőre marad a háború.
Syr Wullam
2022. május 16. 17:24
Semmiből nem tanulok annyit, mint amikor ez az életből felmentett gyíkvállú pocok elemzi az aktuális katonai helyzetet.
mokány
2022. május 16. 14:51
Még a Soros is elszólta magát , hogy ez még csak az előjáték .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik