Ilyen népet könnyű uralni

2022. május 16. 6:21

Karafiáth Orsolya
hvg.hu
Az ötödik Orbán kormány feszít, mint amikor a gimiben elkészült az új tabló.

„Mi vagyunk Európa kincskereső kisködmöne - mondta egészen zavarosan Varga Judit miniszter. Nem elemezném ezt, felesleges, kibicsaklana csak az agyam. Viszont a regény utolsó mondatát szívesen idézem: »A szeretet az élet.« Szeretni nem könnyű. Pedig ez lehetne a túlélésünk záloga.

A kép pár napja nem tud kiütődni a fejemből. Natalia a 11 éves ikreivel, Lvivben, egy kórházi ágyon. Natáliának térdtől el kellett távolítani az egyik lábát, Yanának mindkét lábfejét amputálni kellett. Épp az önkéntesek által kínált teára vártak. A képen mosolyognak, a szeretet mosolya, a túlélés öröméé. Hogy mindennek ellenére együtt lehetnek. Én nem tudok mosolyogni. Egy barátom orosz barátnője sírva meséli, hogy a katonák tizenéves lányokat erőszakolnak meg, de előtte kiütik a fogukat. Befogom a fülem. Nem akarom elhinni. Ugyanez a nő (aki épp Magyarországon van) arról beszél azután, hogy nem a semmiből jött mindez, hasonló jeleket lát nálunk is, nézzük meg a média állapotát. Ugyan, a média, mi az, horkant fel valaki a társaságból. De nincs igaza. Mert láthatjuk: ez minden. Illetve tud minden lenni. Mert bizonyított: amit sokszor látsz, elhiszed. Amit sokszor hallasz, az belemegy az agyadba. (Ezen alapultak a gyalázatos a plakátkampányok, ezen a melegek elleni hadjárat, ezen a rezsiharc.) Aztán egy ponton túl elfelejtesz kérdezni. És aztán hiába tör be a valóság, nincs ereje. Kapitulál a kreált téboly előtt. (Szökőárszerű infláció? Nincs ilyen! Előre megyünk, nem hátra! Jobban teljesítünk!)

Hallottuk Putyint a Győzelem Napján. Tipikus patologikus nárcisztikus elem: másokat vádol azzal, ami az ő sajátja. Merje bárki megkérdőjelezni őt! Az halál fia. Látjuk, egyre kevesebb szó esik itthon a hivatalos médiában a háborúról. És ami esik is, az roppant problematikus. Bár a Médiatanács azt mondta még áprilisban, hogy nem, egyáltalán nem az, sőt, roppant kiegyensúlyozottan számolnak be a háborúról. Hogy bárhol az orosz álláspontot képviselték volna? Sehol sem történt ilyen, állapította meg a vizsgálat. (Ha csak egy kell, ott volt Bende néhány szólama is, ez máris több a nullánál, igaz Bende már nincs a képernyőn.) De pontosan tudjuk azt is, hogy a propaganda nem áll meg a csatornáknál, a közösségi médiának nagyobb az ereje. És hemzsegnek a fizetett trollok. És amit a számok mutatnak, összeszorítják a torkom: egyre többen mondják azt, hajrá oroszok. Egyre többen állnak nálunk az agresszor oldalára. Hát ezt tudja a média. A szavak ereje: drog.

Sikerpropanganda, a Főnök idült fejével. Amikor megtörtént a kerethirdetés, nagyon nevettem. Nem is focicsapat jutott az eszembe, hanem egy középiskolai osztály. Az ötödik Orbán kormány feszít, mint amikor a gimiben elkészült az új tabló. Bár az a végzősökről készül, ők meg mintha örökké itt maradnának. Egy olyan iskolában, ahol nincs számomkérés, ahol simán jöhetnek az alternatív történelmi gondolatok, különféle tengerpartokról is. Senki nem mondja senkinek, ülj le, egyes. Sőt. Bátorítják, jutalmazzák a hülyeséget. Ez nem a Móra Ferenc Iskola. Itt nem a szeretet a legfőbb érték. Maximum a pénzé. De azt inkább másnak nevezném.”

Nyitókép: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 161 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdekes én értettem, hogy mit mondott Varga Judit. Nem kellett volna évekig seggrészegre innod magad, drogoznod, akkor jobban fogna az agyad és nem csak a gyűlöletkeltő és gyűlölködő moslékkoalíció hazugságaira.
"Sikerpropanganda, a Főnök idült fejével."
Talán foglalkozhatnál a saját idült fejeddel!
Azért az jelzés értékű, hogy a gimis tabló jutott az eszedbe, hiszen a Fidesz kormány tagjaival ellentétben neked, csak érettségid van.

Orsika, fotót kérek azokról az anyákról, lányokról.
A mai világban ez nem nagy kérés ugye?
Arról is egy két mondatot, hogy Ukrajnában Zelenszkij betiltotta az ellenzéki pártokat, médiát.
Arról is, hogy a magyarokról semmi jó nem jelenhet meg az ukrán médiában.
Arról is, hogy mennyire örültek Novák Katalin beszédének Ukrajnában, de csak rövid ideig, ugyanis Zelenszkij levetette a köztársasági elnökünk beszédét.
Arról is beszélj, hogy miért kapott Lengyelország 0 pontot az ukrán zsűritől az euróvíziós dalfesztiválon, hiszen a lengyelek a legnagyobb ukrán menekültek befogadói, jótevői.

Könnyű uralni ezt a népet???:)))) Nektek bénáknak, 13. éve mégsem sikerül! :)))

Volt ez már, de még mindig aranyos.

"Ilyen népet könnyű uralni"

Tájékozódtál már a mongoloktól, bajoroktól, besenyőktől, bulgároktól, bizánciaktól, törököktől, osztrákoktól, németektől, oroszoktól, EU-s bürokratáktól?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés