Óriási lehetett a magyar GDP-növekedés az első negyedévben, de lassulás várható

2022. május 16. 19:56
A szakértők szerint az első három hónapban az orosz–ukrán háború hatásai csak kismértékben húzhatták vissza a gazdasági növekedést.

Kedden teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az első negyedéves GDP-adatokat, és nem zárható ki egy újabb kellemes meglepetés – írta hétfőn a VG.

Az első három hónap termelési adatai ugyanis azt mutatják, hogy a múlt év végéhez képest még gyorsulhatott is az ütem.

A VG elemzői konszenzusa szerint a negyedik negyedévben mért 7,1 százalékos emelkedés után az év első három hónapjában – éves bázison – 7,5 százalékkal nőhetett a bruttó hazai össztermék, a negyedéves bővülés mértéke pedig elérhette a 2,2 százalékot.

Az erős kezdet várhatóan az egész éves teljesítményre kedvező hatással lesz, így 2022-ben a növekedés 4,1 százalékos lehet. A lapnak nyilatkozó szakértők előrejelzésében ritkán látható szórás figyelhető meg, a legalacsonyabb prognózis 3, míg a legmagasabb 5,9 százalékos növekedést valószínűsít az esztendő egészére.

Csak kismértékben éreztette hatását a háború

Az első negyedévben még erős lehetett a gazdasági növekedés, amelyet az orosz–ukrán háború hatásai csak kismértékben húzhattak vissza – mondta Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági üzletágának vezetője, aki szerint az éves alapú növekedésben nagy szerepe van a tavaly év végi áthúzódó hatásoknak. Termelési oldalról az ipar, az építőipar és a piaci szolgáltatások is erős támaszai lehettek a GDP-nek.

A konszenzusnál magasabb, 7,8 százalékos növekedési várakozását Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője azzal indokolta, hogy

a legtöbb szektor teljesítménye 2022 első három hónapjában még javult is a tavaly év végéhez képest,

az ipari termelés 1,6 százalékról 5,5-re gyorsult, a kiskereskedelmi forgalom 5,5-ről 10,3-re, a vendéglátás 59,2-ről 80,9-re, a vendégéjszakák számának bővülése pedig 208-ról 424 százalékra. Egyedül az építőipar teljesítménye mozgott ellentétesen.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője jelezte azt is, hogy nagy a bizonytalanság az első negyedév teljesítménye körül. Ahogy a negyedik negyedévre vonatkozó adatok pozitív meglepetést okoztak, úgy szerinte most is hasonlóra lehet számítani, szerinte a magyar gazdaság 2022 első negyedévében akár a 9 százalékot is meghaladó éves bázisú növekedést is regisztrálhat.

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amíg bizonyos jogszabályokban szerepel a GDP, mint hivatkozási alap,
illetve rajta gazadasági és pénzügyi döntések alapulnak, addig igenis
van jelentősége a GDP-nek. Mindez azt is jelenti, hogy a szorgalmasan
dolgozó kisember megélhetésére többféle módon hat kedvezően,
amikor növekszik a GDP.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés