Macron teljes mellszélességgel támogatja Svédország NATO-csatlakozását

2022. május 16. 18:02
A francia elnök az elsők között üdvözölte a múlt héten Finnország hasonló döntését is.

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn teljes támogatásáról biztosította Svédország döntését arról, hogy benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. A francia elnöki hivatal nem sokkal azután adott ki közleményt a témáról, hogy Magdalena Andersson svéd miniszterelnök – a parlament vitáját követően – bejelentette Stockholm határozatát. Macron úgy fogalmazott:

teljes mértékben támogatja Svédország „szuverén döntését a gyors NATO-csatlakozásról”. 

A francia elnök az elsők között üdvözölte a múlt héten Finnország hasonló döntését is.

Üdvözölte a svéd bejelentést Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is. A Twitter internetes közösségi oldalon közölt reagálásában úgy vélte: Svédország és Finnország NATO-ba lépése egyértelműen előnyös lenne a kollektív biztonság és védelem szempontjából.

(MTI)

Borítókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem is lenne ezzel gond, ha a NATO valóban egy európai katonai védelmi szövetség lenne, nem az Egyesült Államok előretolt frontvonala.

Az oroszoknak sem azzal van baja NATO bővítés címszó alatt, hogy pl. Lengyelország NATO tag, és ha valaki megtámadja őket, akkor a többi NATO tag megvédi. Azzal van problémájuk, hogy az Egyesült Államok európai támaszpontokat, rakétaindító állásokat telepít "védelem" címszó alatt NATO országok területére. Ugyanez a helyzet Romániával.

Az oroszok pontosan attól tartanak Finnország és Ukrajna tekintetében is, hogy NATO bővítés címszó alatt hasonló események ismétlődnek meg.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés