Az eretnek

2022. május 16. 11:02
Rita drága az ellenállás szellemét testesíti meg. Mindegy, hogy milyet, csak „ellenállás” legyen.

Az egyik nevezetesebb eretnekség Arius nevéhez fűződik. Arius Líbiában született, magas egyházi tisztségekbe jutott és nem sokon múlott, hogy nem szentelték Achilles utódjaként Róma püspökévé. Azonban Sándor lett püspökké, mire Arius a 317. év körül, bosszúból vagy sértett hiúságból, élére állott azon mozgalomnak, amely az egyházat keleten és nyugaton hosszú ideig tartó, siralmas helyzetbe döntötte. Arius tagadta Krisztus istenvoltát és egyszersmind a keresztény vallás isteni mivoltát is. Miatta hívták össze a niceai zsinatot is, amelyen az egyházatyák kiközösítették és tanait eretneknek nyilvánították. Azután egy körmeneten váratlanul meghalt, ám már megtörtént a baj; az ariánusok már beférkőztek az egyházba és tulajdonképpen máig fennmaradva rongálják annak egységét.

Mindez Perintfalvi Rita kapcsán jutott eszembe, aki maga a megtestesült eretnekség. Na, nem mintha ő egy Ariushoz hasonló, vagy vele összemérhető eretnek lenne, hiszen Arius valószínűleg még hitt Istenben. Nem. Ő egy pici, jelentéktelen eretnek, akikből egyre több van és emiatt is érdemes említésre.

Perintfalvi »1996-ban a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán kulturális és szociális menedzser, 1998-ban a Szombathelyi Hittudományi Főiskolán főiskolai hittanár, 2002-ben a Szegedi Hittudományi Főiskolán egyetemi katolikus teológus diplomát szerzett. 2002 és 2004 között a Bécsi Egyetem Katolikus teológiai fakultásán tanult. 2010 és 2014 között ugyanitt a Bibliatudományos Intézetben tudományos asszisztensként tevékenykedett és doktori tanulmányokat folytatott az Ószövetség szakon. 2014. július 21-én védte meg disszertációját, mely Az Ószövetség Te Deuma. A 103. Zsoltár szinkrón-intertextuális elemzése címet viselte és a katolikus teológiai tudományok doktora címet szerzett. (…) 2014-ig fő kutatási területei a zsoltároskönyv-exegézis, szinkrón-intertextuális szövegelemzés, feminista és felszabadításteológiai bibliaértelmezés voltak. 2014-tól interdiszciplináris kutatást folytat, amely a jelenlegi habilitációs kutatása részét képezi. Aktuális kutatási projektjének a címe »Megtanulni (újra) embernek lenni: Antigender támadások a vallási fundamentalizmus és a jobboldali populizmus horizontjában«, melyben a társadalmi nemek kutatása, a politikatudomány, a politikai filozófia, a feminista etika és különösen a biblikus tudományok kutatási eredményeit integrálja.« Eddig az életrajza.

Ebből különösen a »szinkrón-intertextuális szövegelemzés, feminista és felszabadításteológiai bibliaértelmezés« érdekes. El nem tudom képzelni, milyen lehet a »feminista és felszabadításteológiai bibliaértelmezés«. Úgy képzelem el, hogy a bibliaértelmezés felszabadítja a feministákat. Vagy nem, de ez biztos. Ez egy igazi rejtély – remélem ő tudja, hogy mit jelent, mert én nem.

Nyitókép: Perintfalvi Rita Facebook-oldala

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez így van: a nő feltűnést keres, szerepelni akar, kötözködik. Mert ez szerinte jót tesz az egojának.

Életemben először szeretnék nagyra becsült Aristo mesterrel vitatkozni. (Mit vitatkozni, csak mást gondolni, félve, a tekintély előtt lesütött szemmel...)
Az említett hölgy nem eretnek. Az eretnekség ugyanis feltételezi azt, hogy a gondolkodásnak egy atomja, de legalább elektronja vagy neutrumja jelen van az illetőnél.
Mivel tapasztalati úton megállapítható, hogy a mindennapszemlézettperintvalvinál ez egyszerűen nincs, nem létezik (apriori tézis) így az eretnekség vádja nem merülhet fel.
A hülyeségé annál inkább!

Majd definiálja magát a "kínálatból": van vagy 70 gender jelenleg, de lehet, hogy a szám már felfelé bőven meghaladott.

Persze, a kattintás is. Meg azért annyira buta szegénykém, meg ócska is, hogy az pár embert érdekel. Másképpen viszont nem tudnának róla.

Ezen hosszú tanulmányok során melyik testrésze tartotta el?

Meg kell tanulnia újra embernek lenni - ha még lehet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés