A baloldal sorsa: munkás-érdekvédelem vagy elsorvadás

2022. május 13. 15:00

Puzsér Róbert
Magyar Hang
A balliberális ellenzék kivonulása a munka és a proletariátus közegéből jelképes.

„Az Országgyűlésbe jutott pártok közül egyedül a Mi Hazánk Mozgalom tartott majálist, egyedül a nemzeti radikális párt politikusai gondolták fontosnak, hogy a munkásmozgalom ünnepén tömegrendezvény keretében, sörrel és virslivel a kézben tegyenek ajánlatot azoknak, akiknek még jelent valamit a tőkések kizsákmányolásával szemben folytatott évszázados küzdelem, amely megteremtette a szociáldemokrata és a keresztényszocialista politikát, azt a két világformáló erőt, amelyekből a modern jóléti állam megszületett.

A balliberális ellenzék kivonulása a munka és a proletariátus közegéből legalábbis jelképes: azok a pártok, amelyek égre-földre esküdöznek, hogy a jövő héttől felszántják a magyar falvakat, még a városi munkásosztállyal sem vegyülnek. Messze van még a 2026-os választás, most várja őket a jól megérdemelt nyaralásuk Balin és a Kanári-szigeteken az adófizetők pénzéből. Majálist szervezni, közösséget építeni nincs erejük – fontosabb ügyeik vannak: sajtótájékoztatót kell tartaniuk három újságírónak arról, hogy miért vonulnak ki, hogy miért vonulnak be, hogy miért ádáz ellenfelei a rendszernek, és hogy csak jobban kell kommunikálniuk, és nem is lesz itt semmi probléma.

Nem akarok túl nagy jelentőséget tulajdonítani a majálisoknak, hisz május elseje már rég nem a szervezett és öntudatos munkásoknak, hanem az egymástól elidegenített, fogyasztókká züllesztett, öntudatlan proliknak az ünnepnapja, de eddig legalább arra figyelmeztette a részvénytársaságokat, hogy iszonyatos erővel játszadoznak, amikor kíméletlenül érvényesítik a társadalmon a tőke logikáját. Most kerül rá a jobboldali kétharmadra, a neoliberális kilenctizedre a kapitalizmust hitelesítő pecsét, amikor a milliárdos állami támogatásból működő ellenzéki pártok önként adják át a munkásmozgalom hagyatékát a szélsőjobboldalnak.

A Mi Hazánk majálisán szakszervezeti vezetők is jelen voltak, persze aligha a legbefolyásosabbak, de az beszédes, hogy a makói Continental-gyárban a menedzsment kapzsiságával és jogsértéseivel szemben ellenállást szervező Radics Csaba is Lázár János egykori kancelláriaminisztert és a Mi Hazánk Mozgalmat dicséri, és a baloldali pártokat meg a szakszervezeti mozgalmat kritizálja. Míg Nyugat-Európában a hagyományos baloldal válságára újbaloldali politikusok, aktivisták és szakszervezetisek jelentették a választ, addig Magyarországon kezdetét vette a baloldali értékvilág kiszorítása a munkavállalói érdekképviseletekből.

A Mi Hazánk Mozgalom pedig a munkavállalói jogok védelméhez és a karanténintézkedések kifejezetten liberális szellemű kritikájához meggyőződésesen hozzárendeli mindazokat az életveszélyes elmebetegségeit, amelyeket a vezetői évtizedek óta konzekvensen képviselnek: elutasítják a teljes alkotmányos berendezkedést, szibériai bérrabtartást követelnek, a határok revízióját sürgetik, és egy új internacionalista fasizmus hírnökeiként a fehér ember megvédelmezését szorgalmazzák.

A centrista ellenzék megszervezése, az alkalmatlan, gyáva és hazug pártelitek elűzése ma már nem pusztán azért volna szükséges, hogy a Fidesszel szemben alternatíva képződjön, hanem hogy ez az alternatíva ne a konteóhívő, rasszista és antiszemita szélsőjobboldal legyen. Ennek az első lépése az volna, hogy az ellenzék baloldali része felismeri és mozgósítja a maga antifasiszta és munkásmozgalmai hagyományait, hogy felismeri: a Fideszt illető kritika a kapitalizmust, a globális tőkét és az identitáspolitikát illető kritika nélkül működésképtelen. Az O1G nem identitás: a szocialista politika mindig is a nagytőke elleni frontális küzdelmet és a munkásosztály mindennapos érdekvédelmét jelentette – ennek egyetlen alternatívája a további leépülés és végül a teljes önfelszámolás.

Ha a baloldal a tőke-munka tengelyen nem áll egyértelműen a munka oldalára, ha a baloldal a kapitalizmus-bolygó tengelyen nem áll egyértelműen a bolygó oldalára, ha a baloldal a globális-lokális tengelyen nem válik elkötelezetten lokalistává, akkor antiorbánizmusa legfeljebb arra lesz jó, hogy hazug és romlott politikusai még néhány cikluson át megéljenek belőle.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés