Miért nem szülnek a magyar nők?

2022. május 13. 7:48

Bakó Júlia
Mérce
Erről nem nagyon kérdezi őket senki.

„Példátlanul kevés, összesen csak 19 688 gyerek született 2022 első negyedévében Magyarországon. A modernkori statisztikai nyilvántartás bevezetése óta egyszer sem született húszezernél kevesebb gyerek ebben az időszakban, amivel az idei év a 2019-es negatív rekordot is alulmúlta.

A születésszámok folyamatos csökkenése egy ideje világosan látható tendencia a legtöbb fejlett országban, így Magyarországon is, ami rengeteg potenciális válságot rejt magában, a munkaképes lakosság elfogyása miatt a nyugdíjrendszer vagy akár az egész gazdaság összeomlásáig.

Tisztában van ezzel a magyar kormány is, amely egy ideje észrevehetően és nem túl finom eszközökkel próbálja rávenni a magyar nőket arra, hogy szüljenek, és szüljenek többet. Az elmúlt években nem egy jobboldali politikustól és közéleti szereplőtől hallhattunk olyan megszólalásokat, amelyek a nők legfőbb feladatának a gyerekszülést írják elő, a CSOK, a családi adókedvezmények és más gyerekeseknek járó juttatások pedig anyagilag is jövedelmezővé (vagy legalábbis vállalhatóbbá) akarják tenni a gyerekvállalást. Persze, mint ahogy sokan rámutattak már, ezek az intézkedések egyenlőtlenül érintik a különböző társadalmi csoportokat és közel sem olyan eredményesek, ahogy azt a kormány remélné.

De mi a baja a magyar nőknek? Miért nem szülnek többet?

Erről nem nagyon kérdezi őket senki. A jobboldal az alacsony születésszámokat előszeretettel fogja például a feministákra vagy a genderlobbira (az vajon mi?), azzal vádolva őket, hogy hamis emancipációs utakat kínálnak a nőknek, és összezavarják a »tradicionális« nemi szerepeket, amelyek teljesen világosan rögzítik, hogy a nő igazán akkor válik nővé, ha anya lesz, a nő fő feladata, fő örömforrása, életének beteljesítője pedig a családjáról való gondoskodás.

Pedig annak, akit kicsit is érdekelnek az alacsony születésszámok mögött meghúzódó valódi okok, nem kell a feministákig szaladnia, hogy megértse, miért vállalnak egyre kevesebb gyereket a magyar nők.”

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Összesen 277 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És, tegyük hozzá, ez a legjobb demográfiai hír az elmúlt húsz évben!

A sok hüje egyik penetráns képviselője vagy Te magad is. A szoci éra faszpénzes, középosztályt nyírbáló időszaka úgy ért véget, hogy Magyarország valaha mért legkisebb fertilitási rátáját hagyták maguk mögött az 1,23-as értékkel. Ez a 2010 ig érvényes, 3 fölötti cigány TFR-t tekintve azt jelentette, hogy a magyarok reprodukciós rátája 1.0 körül volt. Kunfia mit írogatott akkoriban?
A fidesz okos, finom eugenikai elemeket is tartalmazó demográfiai programja releváció a mai Európában: a nemzet normakövető, adófizető tagjainak gyerekvállalását támogatja. 2019-re a TFr 1,6 körüli értékre emelkedett, miközben a cigány TFR 2,6-ra csökkent. Kunfia szerint ez nincsen rendben, ami azért magunk között szólva eléggé hüje cigány tempó...

A szegénység gyakran jeleneik meg, mint adottság, sorscsapás. Mi lenne, ha inkább a tanult-tanulatlan, szorgalmas, törekvő, ésszel élő-kevésbé ilyenekre változna a felosztás? Magyarországon ingyenes az iskolai oktatás, középfokon is.

Az kizárt. :D Abban van logika.

Na miért? Erre nem adtál választ. Adok valamennyit, így nagy hirtelen.
- 3. éve covid világjárvány van, ami még tart és veszélyezteti a kismamákat.
- Nem találnak megfelelő párt sem a nők, sem a férfiak.
Ebből következik, hogy a nők lassan kifogynak az időből. Mire megszületik az első gyerek a szüleik, nagyszüleik már a másodiknál, harmadiknál tartottak.
- Nagyon sok a meddő pár.
- A férfiak ondósejtje jóval kevesebb, mint mondjuk a szüleiké volt.
Lehet, hogy a vízben sok a fogamzásgátlószer?
- A nők sokat és sokáig tanulnak. Csak kevesen merik, tudják bevállalni közben a házasságot pláne a gyerekeket.
- Sok nő megelégszik a barátnői szereppel. Vagyis használatba adja a testét, lelkét. Ki is és el is használják. Aztán mire fölébred, már ki is futott az időből. Se férj, se gyerekek.
- Kevesebben vagyunk, mint szüleink, nagyszüleink.

Erről a napokban már elmondtam a véleményemet.
3-4 nap alatt gondolod, hogy megváltozott?
Ha mindenki a saját lakásra várna, alig születnének gyereket.
Saját lakás nélkül is lehet gyermekeket vállalni. Egyszerű a képlet: gyermek utáni vágy, ami Isten ajándéka az embernek.

"Tudom, hogy nem változik meg a véleményed, mert nem ismered azt a szót, hogy HÁZASODIK."

Töredelmesen be kell vallanom, hogy eddig nem ismertem a "házasodik" szót, sőt, még a jelentését sem, bár a nyomaték kedvéért ordítottad.
Arra vártam, hogy majd valaki megismertessen vele, sőt a jelentését is elmagyarázza. :)))) És akkor jöttél te!
Annyi butaságot írtál és olyan hosszan, hogy na ne, csak nem képzeled, hogy a társad leszek ebben a vitában.

Ahogy görgettem megláttam, hogy azt írtad, hogy Ádám meghogy kígyó, halál, és, hogy mégsem halt meg. Isten hazudott???? Nem annamanna értelmezi a Bibliát, - szokása szerint félre!
Ádám él talán? Isten nem azt mondta, hogy amint eszel szörnyet fogsz halni.

Ezért nem engedték régen, hogy az emberek maguk olvassák a Bibliát, mert az ilyenek, mint te, ennyi zagyvaságot hoznak ki belőle.

Négy kereket hallottam, a többit nem.

Nem érdekel Berki Krisztián.
Azt hittem, hogy van valami mondanivalód.

Amikor egy fiatal szerelmes házaspár gyermekekre vágyik nem úgy tervez, hogy lehet, hogy meghal valamelyikük és akkor mi lesz.
Nem a halál jár az eszükben, hanem az élet, a jövő.
Egy nő, vagy férfi simán fel tudja nevelni a gyerekét, gyerekeit, előfordult már ilyen a történelemben.
Nameg az első felesége is férjhez ment már, és a második sem marad sokáig egyedül.
Te csak ne aggódj!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés