A világ legnagyobb problémája: túl kevés parazita férget neveznek el nőkről

2022. május 13. 12:04

Kontra
Facebook
Apropó: mikor házasodhatnak a nem heteró paraziták?

„Számtalan megoldatlan problémával küszködik a világ, elég csak a rekordmagas inflációra, az orosz-ukrán háborúra, az ezzel összefüggésben álló energiahiányra, a koronavírus-járványra és annak negatív utóhatásaira gondolni. Egy új-zélandi kutatócsoport szerint még sem ezek jelentik az igazi problémát, hanem a genderkérdések, mégpedig a paraziták világában!

Robert Poulin parazitológus által vezetett csoport 2000 és 2020 között nyolc tudományos folyóiratot vizsgált meg, ezen időszak alatt 2900 új fajt fedeztek fel. Az új-zélandi szakértők kifogásolták, hogy »mindössze« 111-et neveztek el a női tudósokról. Azon 71 tudós közül, akiknek kettő vagy több faj latin megnevezésében szerepelt a neve, nyolc volt nő.

»A kitűnő tudósokról elnevezett fajok között következetes nemi elfogultságot találtunk, mivel a férfi tudósokat aránytalanul gyakrabban örökítették meg így, mint a női tudósokat« – olvasható a tanulmányban, amely arról is írt, hogy a »nemi elfogultság két évtized alatt sem szűnt meg«.

Csak remélni tudjuk, hogy nemsokára felvetődik a nemváltó, illetve a »non gender conform« paraziták problematikája is.

Amúgy, ha már annyire progresszív a (parazita) kutatótársadalom, akkor mégis miért nem adtak gendersemleges neveket az általuk beazonosított élősködőknek, hogy ne merüljön fel a »nemi elfogultság« vádja? A megoldás tehát végtelenül egyszerű. Apropó: mikor házasodhatnak a nem heteró paraziták? Ez valóban húsbavágó kérdés a XXI. században!”

Nyitókép: Kateryna Kon / Science Photo Libra / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés