Mit kívánnak a magyar liberálisok?

2022. május 12. 08:43

Az alábbi beköszönő beszédet és programot javasolja a Polgári Platform a Momentum új elnökének, bárki is lesz az.

2022. május 12. 08:43
null
Somogyi Zoltán
Somogyi Zoltán
Facebook

„Tisztelt Momentum! Önök elnököt választanak a közeljövőben. A Momentum az európai liberális szövetség tagja, ezért az alábbi beköszönő beszédet és programot javasolja a Polgári Platform a Momentum új elnökének, bárki is lesz az. Módszertan: lehet bármelyik öt ponttal kezdeni a harmincból, majd később a többit bejelenteni, az is több, mint az eddigi semmi a magyar politikából.

Mit kívánnak a magyar liberálisok?

1) Követeljük az oktatás decentralizációját. Kapják vissza az önkormányzatok az iskolákat, benne szabad tankönyv- és témaválasztással. Felszabadított oktatási rendszert a kisded kortól a munkába lépésig.

2) Az iskola szakmai programjának minőségét az érettségi mérje fel, mindaddig az állam vonuljon ki az iskola hétköznapjaiból, hagyja a tanárokat szabadon tanítani.

3) Legyen az adóból leírható a magánoktatás árának egy része.

4) Uralkodjon a kritikus gondolkodást fejlesztő oktatás, ahol nem a lexikális tudáson van a hangsúly. Nagy figyelem legyen a tanulók egyéni érdeklődésén, erősségein, igényein.

5) Azonnali és radikális bürokráciacsökkentést! Egyszerű és kevés szabályozást! Az állami bürokrácia 5 napon belüli válaszadási kötelezettségét!

6) Transzparens és hatékony közpénzfelhasználást! Magyarország miniszterelnöke mindennap ezzel az igénnyel keljen és feküdjön.

7) Követeljük az államtól, hogy döntse el: szabályozni és adóztatni akar, vagy az üzletben részt venni, a kettő együtt nem működhet.

8 ) Állami és magánmonopóliumok leépítését és egészséges versenyen alapuló gazdaságot akarunk, az önkormányzatiság visszaállításával!

9) A közadatok nyilvánosságát akarjuk, nyílt elektronikus közbeszerzési rendszerrel és beszerzési folyamattal – a döntéshozók nyilvánosságával!

10) Átlátható digitális kormányzást, nyílt adatszolgáltatási rendszerrel, ahol az állam (kormány, önkormányzatok stb.) folyamatosan frissített adatai, statisztikák mindenki számára azonnal láthatóak és ellenőrizhetőek.

11) Egyetlen állami tévécsatornát, ahol angol nyelven mennek reggeltől estig a jobbnál jobb mesék.

12) Nyugtassuk meg a gyereküket megbüntető államtól rettegő szülőket! Teremtsük meg gyermekeink igazi védelmét a drogoktól és a büntetőeljárásoktól! Ehhez államilag minőség- és adóellenőrzött, megengedőbb könnyű drogfogyasztást, illetve büntetés nélküli, szakavatott civileken alapuló, így hatékony rehabilitációs programot! Az illegális drogkereskedelem végre hatékony üldözését!

13) A kormánypropaganda finanszírozásának lenullázását. Ne csak a Pesti TV szűnjön meg, hanem az az egész fertő, hogy adópénzből állami propagandára százmilliókat kapnak emberek.

14) Az állam semmilyen módon ne szóljon bele két, bármilyen nemű ember egymás iránti szeretetébe. Az egyházak majd eldönthetik, hogy kit adnak össze és kit nem, de az állam ezt nem teheti meg.

15) A kötelező kamarai tagság és díjfizetés azonnali megszüntetését.

16) Ha egy vállalkozás vagy akár egyén tehermentesíti az államot valamivel, például útjavítás, magánóvoda üzemeltetése stb., azt leírhassa az adójából.

17) Nemzetgazdasági haszon alapján, világos mérőrendszerekkel ossza szét az állam az uniós pénzeket.

18) A lehető legtermészetesebb, hogy Magyarország csatlakozzon az európai ügyészséghez! A beszéd elmondásának másnapján!

19) Szüntessék meg a fixáras taxizást, kivéve akkor, ha az utcán intik le az autót.

20) Jöhessen vissza az uber és minden hasonló utazásszervező szolgáltatás.

21) Szüntessék meg a katások 40%-os büntetőadóját.

22) Átlátható és megfelelően finanszírozott egészségügyet! Az államkasszába egy életen át fizetett társadalombiztosítást lehessen használni a magánellátásban.

23) Minden preventív rákszűrés ára teljes egészében leírható legyen a személyi jövedelemadóból.

24) A digitális egészségügyi ellátási eszközök és módszerek elterjesztése a lehető legszélesebb körben, használatának oktatása és az egészségügy rendszerébe történő legszélesebb bevezetése.

25) Töröljük el a vendéglátósokat és szállásadókat sújtó extra bejelentési kötelezettségeket.

26) A tao visszahozatala a kultúrába és kiterjesztése az oktatási és egészségügyi intézményekre. A sport tao kulturális tao logikájává alakítása ("részvételi támogatás").

27) Egykulcsos adó szintjének kiterjesztése az áfára.

28) A digitálisan támogatott jogalkotási rendszerbe a civil szervezetek és lakosság teljes bevonását, véleményük nyomon követését és az arra adott döntéshozói válaszok dokumentálását.

29) Magánpénztárakon alapuló tőkefedezeti nyugdíjrendszert az elszegényítő-piramisjáték-alapú felosztó-kirovó rendszertelenség helyett.

30) Ügynöknyilvánosságot!”

a szerző a Polgári Platform egyesület elnöke

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pumuklik
2022. május 13. 08:23
Lófaszt a szátokba, libernyákok!
nebulo15
2022. május 13. 08:22
A Mandineren átfutva liberálisok helyett leprásokat olvastam elsőre. Azt hiszem nem jártam távol a valóságtól....
Salitis
2022. május 12. 23:33
Pénzt. És sokat!
Takagi
2022. május 12. 20:57
Na pont ezért buktatok. Silány a kínálatotok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik