London ezen a héten már tájékoztatja az illegális bevándorlókat, hogy Ruandába telepíthetik őket

2022. május 11. 8:12
Ruandának megvannak a kapacitásai akár több tízezer ember letelepítésére a következő években.

A brit hatóságok ezen a héten kezdik meg a brit határt illegálisan átlépők értesítését arról, hogy Ruandába telepíthetik át őket – közölte kedden a londoni belügyminisztérium.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, London áprilisban jelentette be, hogy új migrációs és gazdaságfejlesztési egyezményt kötött Ruanda kormányával. E megállapodás alapján mindazokat, akik illegálisan lépnek be brit területre, a brit hatóságok áttelepíthetik a közép-afrikai országba.

Boris Johnson brit miniszterelnök a megállapodást ismertető múlt havi tájékoztatásában közölte: a ruandai kormánnyal kötött egyezménynek – amely tartalmaz egy 120 millió fontos gazdaságfinanszírozási csomagot is az afrikai ország számára – nincs felső számbeli korlátja,

Ruandának megvannak a kapacitásai akár több tízezer ember letelepítésére a következő években.

Az első áttelepítő repülőjáratok már a következő hónapokban elindulhatnak

A brit belügyminisztérium ismertetése szerint az illegálisan brit területre lépőket – köztük azokat, akik a La Manche-csatornán csónakokkal átkelve Franciaországból érkeznek – figyelmeztetik e héttől arra is, hogy nem veszik fel őket a brit menedék-kérvényezési rendszerbe, mivel biztonságos országokon áthaladva érték el Nagy-Britanniát, és ezekben az országokban kellett volna menedékjogért folyamodniuk.

A tárca elismeri annak a lehetőségét, hogy az áttelepítési szándékról értesítettek jogi képviselői várhatóan igyekeznek majd bírósági úton megakadályozni az illegálisan érkezők eltávolítását.

Az első áttelepítő repülőjáratok a következő hónapokban várhatóan elindulhatnak Ruandába.

A brit kormány már korábban jelezte azt is, hogy a készülő új bevándorlási törvény alapján életfogytiglani börtönnel lesznek sújthatók azoknak a hajóknak a vezetői, amelyekkel az embercsempészek a Nagy-Britanniába illegálisan bejutni próbálókat szállítják az európai kontinensről a brit partok felé.

E törvény előkészítését London felgyorsította, miután tavaly novemberben 31 ember, köztük öt nő és egy gyermek a tengerbe fulladt, amikor gumicsónakkal próbált átkelni a Doveri-szoroson Franciaországból Angliába.

A hatósági beszámolók szerint a csónak az átkelési kísérlet közben elsüllyedt.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A ruandai megoldás irányában már Dánia is tett lépéseket. Izrael meg már korábban szállított oda migriket.

De ők már kiléptek, szabadon dönthetnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés